Novosti
TUŽBA PROTIV OSJEČKE POLICIJE

Osječanka traži pomoć očevidaca: Policajci u civilu mom su sinu slomili čeljust
Objavljeno 1. srpnja, 2016.
Povod za ozljeđivanje našli su u alkoholiziranosti od 0,24 promila

Osječanka D. K. zatražila je preko društvenih mreža pomoć svih koji su eventualno bili prisutni događaju od 23. travnja ispred jednog popularnog noćnog kluba u Osijeku, gdje su joj, prema njenim tvrdnjama, policajci u civilu pretukli sina.

- Policajci u civilu kao povod za brutalno ozljeđivanje mog sina naveli su da je bio u alkoholiziranom stanju (0,24 promila), da je remetio javni red i mir jer je opsovao policajca u civilu, da im nije dao osobnu iskaznicu i da je navodno bježao. Sin je nakon toga imao ozljede glave, šavove na bradi, puknuće čeljusti koje je operativnim putem sanirano, zavrtali su mu ruke stavljanjem lisica, a da ne pričam o psihičkom stanju - kazala je majka 17-godišnjaka. Majka dodaje kako su se žalili na policijsku brutalnost, no iz policije im je rečeno da nije bilo prekoračenja ovlasti.

- Moj sin je 17-godišnjak kao i svaki drugi, ni bolji ni gori. Ako je nešto napravio, neka dobije kaznu i u redu, ali odakle im pravo, čak i da je sve to napravio, da ga tako pretuku i koji zakon im je to dozvolio. Ne krivim cijelu policiju, već želim samo da te dvije dotične osobe odgovaraju za svoje postupke, da se ispričaju mom sinu i da mi kao roditelju objasne što je moj sin točno napravio da mu se mora razbiti čeljust - pita se D. K.

Mladić nam je sam ispričao što se događalo te večeri.

- Izišao sam s prijateljem izvan kluba i krenuli smo prema prijateljici pokraj koje su stajale tri starije muške osobe u civilnoj odjeći. Prišao sam i upitao prijateljicu što se događa, kada me jedan muškarac s leđa zgrabio za rame i okrenuo. Ustuknuo sam nekoliko koraka i opsovao mu pitajući ga što hoće od mene. Uopće nisam znao tko je to jer je muškarac bio u civilu i mislio sam da me netko napada. Tek tada je izvadio značku i počeo me udarati. Nisam uopće razumio zašto viče na mene kada mi je s leđa prišao drugi muškarac i gurnuo me na pod. Zavrtao mi je ruke i onda odjednom stavio lisice. Pri tome mi je glavom udarao o beton - priča nam mladi Osječanin.

Navodno je dobio još jedan udarac u službenom vozilu kada je pitao zašto su ga tukli.

U policijskoj postaji ocu 17-godišnjaka kazali su kako njegov sin nije htio pokazati osobnu iskaznicu. Pozvana je Hitna pomoć, koja je maloljetnika pregledala i dala mu uputnicu za bolnicu. Na prvom pregledu nije uočen lom čeljusti, no nakon rendgena, kako u nalazima iz bolnice pokazuje D.K., bilo je vidljivo da mu je pukla čeljust s lijeve strane lica. Prema majčinim riječima, mladić je operiran i mjesec dana je jeo na slamčicu. Još uvijek jede samo kašastu hranu, trne mu lijeva ruka i ima stalne glavobolje.

Sandra LACIĆ
OBITELJ ĆE KAZNENO PRIJAVITI POLICAJCE

Protiv maloljetnika traje postupak zbog narušavanja javnog reda i mira, a obitelj najavljuje kaznenu prijavu protiv policajaca u civilu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu i unutarnjoj kontroli MUP-a. Za sada još nije dokazana brutalnost policije prema 17-godišnjaku, ali majka maloljetnika tvrdi da postoje svjedoci koji su pristali svjedočiti u ovom slučaju, kao i medicinska dokumentacija koju smo dobili na uvid. U spomenutoj dokumentaciji navedeno je da su, prema izjavama majke, 17-godišnjaku teške ozljede nanijeli policajci u civilu.

POLICIJA NEGIRA PRETJERANU SILU

Iz policije smo dobili odgovor kako je 17-godišnjak vrijeđao policajce dok su postupali prema drugim osobama zbog sumnje u kazneno djelo, te je nastavio vrijeđanje iako su ga upozorili da prestane. Tvrde da se mladić počeo udaljavati kada je od njega zatražena osobna iskaznica. “Nad 17-godišnjakom su policajci uporabili sredstva prisile - tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje, da bi potom uz nazočnost roditelja bio ispitan u službenim prostorijama i pregledan od Hitne pomoći. Pri tome je potvrđeno da je mladić zadobio površinsku ozljedu u obliku površinske ogrebotine u predjelu brade, što je i potvrđeno specijalističkim nalazom Odjela za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Osijek”, navodi policija. Dobio je optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira, a tužba roditelja ocijenjena je neutemeljenom jer su policajci postupali sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima.

Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

Najčitanije iz rubrike