Osijek
GORNJOGRADSKA TRŽNICA

Kupce mame mlade mahune, maline, marelice...
Objavljeno 1. srpnja, 2016.

Iz tjedna u tjedan ponuda na gornjogradskoj tržnici sve je raznovrsnija. Zahvaljujući manifestaciji Zeleni četvrtak te izvrsnoj ponudi voća, povrća, cvijeća, mesa, pekarskih proizvoda..., jučer je ponovo bila prepuna kupaca.

Ondje smo zatekli i 70-godišnju Danicu iz Strossmayerove ulice koja je namjerila kupiti mlade mahune kao lagano varivo za vrući četvrtak.

- Volim žute mahune, i to one tanke, a unatoč tome što najčešće nisu omiljeno varivo djeci, moja ih unučad obožava. Na malo ulja stavim bijeloga luka i sitno isjeckan peršinov list i pazim da ne izgori kod pirjanja. Dodam izrezane mahune i pirjam ih oko 20 minuta na malo vode. Potom nalijem ostatak vode da ih prekrije, dodam začine i kuham još 20-ak minuta. Napravim zapršku od ulja, brašna i crvene paprike, na kraju malo popaprim i ukusan je ručak gotov, podijelila je rado svoj recept Danica, koja je kilogram mahuna platila šest kuna.

Cijene ostalog povrća pristupačne su većini kupaca, pa tako, primjerice, mladi krumpir stoji pet, odnosno šest kuna kilogram, kolika je i cijena svježeg mladog kupusa. Pet kuna stoji vezica mladoga luka, kao i kilogram svježih krastavaca.

Na tržnici je tražen i kukuruz, a klip je, u odnosu na protekli tjedan, snižen s tri na dvije kune. Kilogram rajčice stoji od osam do deset kuna, mlada se mrkva prodaje po osam.

Voća je također u izobilju. Za 25 dag malina potrebno je izdvojiti osam kuna, a velik je i izbor breskvi – vinogradske stoje šest, a obične sedam kuna, dok se nektarine prodaju po 10 kuna za kilogram, marelica stoji 15, kruške i višnje osam kuna. U posudicama od pola kilograma prodaju se ribiz koji stoji 10, maline 15, a kupine 20 kuna.

Marija MIHELIĆ
SOK I UŠTIPCI OD KRUMPIRA

U znaku krumpira bio je jučerašnji Zeleni četvrtak, gdje je svoj uzgoj predstavio Ivan Delibos iz Grabovca. U ekoproizvodnji je 12 godina, a ekološki krumpir uzgaja posljednje dvije, i to posebnu sortu – balatonsku ružu.

- Bolji je i veći od ostalih sorata i ne tretiram ga ničim. Mogu reći da je vrlo tražen, a ovaj je put za kupce pripremljen zanimljiv sok od krumpira te uštipci. Kupcima sam, da se zaslade, ponudio i dud - ispričao je Delibos.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike