Regija
ŠTETE SE ZBRAJAJU I U OPĆINI BIZOVAC

Rekordne prinose “mali tornado” sravnio sa zemljom
Objavljeno 1. srpnja, 2016.

NOVAKI BIZOVAČKI/BIZOVAC - Olujno nevrijeme praćeno tučom koje je u ponedjeljak navečer zahvatilo istočnu Slavoniju nije mimoišlo ni dobar dio bizovačke općine, čiji mještani tek nekoliko dana nakon oluje dobivaju pravu sliku o razmjerima šteta, koje će, prema prvim procjenama, biti u milijunskim iznosima.

Informaciju nam je jučer potvrdio i načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković, dodajući kako se građani svakodnevno javljaju u Općinu i prijavljuju štete koje su pretrpjeli tijekom nevremena kakvo se ne pamti. Vuković kaže i kako je bizovačka općina od Županije osječko-baranjske već zatražila proglašenje elementarne nepogode budući da su teško stradale poljoprivredne kulture. Šteta, dodaje, nisu bili pošteđeni i neki stambeni te gospodarski objekti u naseljima bizovačke općine, te Bizovačke toplice, koje su nakon dvodnevne sanacije šteta jučer (četvrtak) ponovo otvorile vrata posjetiteljima.

Stučeni voćnjak

Voćar Hrvoje Sudar iz Bizovca i jučer je s nevjericom gledao u svoj voćnjak koji se nalazi u neposrednoj blizini bizovačkog Bajera: na površini od približno dva hektara gotovo trećina sadnica jabuka, zajedno s betonskim stupovima, završila je iščupana i polegnuta na zemlji. U svojoj šestoj godini, voćnjak jabuka sorti jonagold i zlatni delišes, uz dobro održavanje obitelji Sudar, obećavao je puni rod ove godine, no Hrvoje je bolno svjestan činjenice da na 80 posto planiranog uroda može zaboraviti jer što nije iščupao vjetar, oštetio je led.

- To je zapravo bila čak neka vrsta malog tornada koja je išla po određenoj putanji, točno se vidi gdje je prošao - tu više ništa nije ostalo čitavo. Iz korijena mi je iščupana čak i jedna od tri lipe koje su stare dvadesetak godina, što je pravo čudo, jer su ostale dvije pokraj tog iščupanog stabla ostale na svome mjestu. Sreća je u nesreći što nad voćnjakom nije bila protugradna mreža, jer bi u tom slučaju šteta bila višestruko veća - kaže Sudar. Dodaje da će mu osiguranje koje je imao priznati štete od leda, ali ne znatno veće od vjetra i oluje, zbog kojih ove godine neplanirano mora krenuti u ogroman posao čišćenja i sadnje novih voćaka, na kojima uroda neće biti nekoliko godina…

Slomljeni suncokret

Štete zbraja i obitelj mladog poljoprivrednika Marka Blaževića (21) iz Bizovca, koja se generacijama bavi zemljoradnjom, ali koja ovako nešto ne pamti. Oni obrađuju oko 150 hektara zemlje, od čega je 32 hektara pod suncokretom, a gotovo 25 hektara koje obrađuju u Novakima Bizovačkim oluja je sravnila sa zemljom. Blažević pojašnjava da se tih 25 hektara nalazi na tri lokacije, ali su se, nažalost, sve našle na potezu kojim je protutnjala oluja od Bizovca preko Novaka pa sve do Osijeka u ponedjeljak navečer.

- U utorak ujutro još smo malo vjerovali da ima bar malo šanse da se suncokret podigne, kao što se to sada događa s kukuruzom koji je pretrpio velike štete, ali koji će se dijelom oporaviti. Međutim, sada smo uvjereni da na sav urod suncokreta, od kojih smo očekivali oko 3,5 tone po hektaru i zaradu od oko 300.000 kuna ako mu cijena bude na prošlogodišnjoj razini – možemo zaboraviti! - priča nam Marko. Kaže da će samo njegova obitelj zbog posljedica nevremenai na ostalim kulturama, poput pšenice, kukuruza i repice, imati štete oko pola milijuna kuna. (Foto: Lidija Aničić i Patrik Maturić)

Lidija ANIČIĆ
Elementarna nepogoda za Lipik, Pakrac i Pleternicu

Na području Požeško-slavonske županije posebno velike štete zabilježene su na području Lipika, Pakraca i Pleternice. “Prema sadašnjim procjenama može se govoriti o desetcima milijuna kuna štete, kako na infrastrukturi, gospodarskim i stambenim objektima, tako i na poljoprivrednim površinama koje se za sada kreću oko 27 milijuna kuna. Bujice koje su se pojavile ulazile su u stambene i poslovne prostore, a uništavale su i ceste. Obišao sam dio poplavljenih područja, sve naše službe bile su na terenu koje su pristupile sanaciji šteta. Pomagalo se i obiteljima u sanacijama krovišta, jer je bilo objekata koji su i takve štete pretrpjele uslijed jakog vjetra”, rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na konferenciji za novinare, na kojoj je objavio svoju Odluku o proglašenju elementarne nepogode za područja ova tri grada. AGM Kruna

Stradalo je

DESETAK POLJOPRIVREDNIH KULTURA

Štete izmešu 30 i 60 posto

Prema Markovim mjerenjima, tijekom olujnog nevremena u roku od samo pola sata u Novakima je palo oko 70 litara kiše po četvornom metru, a uz njihove oranice stradali su i brojni povrtnjaci, voćnjaci i drugi nasadi, koji su ove godine zbog odličnog rasporeda oborina obećavali izvanredne prinose…

Predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta u poljoprivredi na području Općine Bizovac, Mario Fišer, jučer nam je potvrdio da je nakon obilaska terena i sastavljanja službenog izvješća koje je u srijedu upućeno u Osječko-baranjsku županiju, prema prvim podacima utvrđeno da su štete nastale na desetak poljoprivrednih kultura i da se kreću između 30 i 60 posto. Na suncokretu, pšenici i kukuruzu štete se u prosjeku kreću oko 60 posto, a na voćarskim kulturama između 30 i 40 posto, što nisu i konačni podaci, koji bi se tek trebali znati kada župan proglasi elementarnu nepogodu i kada krenu prijave oštećenih građana.

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike