Regija
GRUBA PROCJENA

U općini Feričanci štete 3,5 milijuna kn
Objavljeno 1. srpnja, 2016.

FERIČANCI - Šteta od olujnog vjetra, obilnih oborina i tuče na poljoprivrednim usjevima, nasadima, infrastrukturi te stambenim građevinama na feričanačkom području, doseže 3,5 milijuna kuna. Preliminarna je to i gruba procjena štete od nevremena koje je u ponedjeljak poslijepodne zahvatilo ovaj kraj, a koji se na udaru dugotrajne i obilne kiše te jakog vjetra našao još u subotu navečer.

- Štete od nevremena praćenog velikom količinom oborina te tuče u našoj općini velike su, oko 3,5 milijuna kuna. Poplavljeno je 14 kuća, kao i brojni podrumi i bunari – rekao je načelnik Općine Antun Glavaš, koji odbacuje odgovornost Općine i Hrvatskih voda za poplavu.

- Goleme količine vode naši vodotoci nisu mogli primiti i došlo je do izlijevanja rijeke Grnjašnice i djelomično Iskrice. Naravno da je bujica nosila sve pred sobom. Došla je iznenada i sreća da je kratko trajalo – kaže Glavaš.

Kroz vodenu apokalipsu prošli su dijelovi ulica Petrovac, Brkićev arman, Vinogradska, Mirogojska, Kozarčeva i Kolodvorska u Feričancima, te dio naselja Vučjak Feričanački. Osim stambenih objekata, značajna šteta utvrđena je i na komunalnoj infrastrukturi, posebice cestama i mostovima. Nabujala rijeka Grnjašnica poplavila je i podrum vinarije Feravino.

Štetu su pretrpjeli i poljoprivrednici. Oštećeni su usjevi pšenice, ječma, kukuruza i suncokreta Poljoprivrednog poduzeća Osilovac i OPG-a. U prvoj procjeni šteta na ratarskim kulturama na 700 hektara kreće se od 40 do 60 posto. Od tuče i vrlo jakog vjetra i kiše oštećeni su i nasadi lješnjaka, jabuka, bresaka i višanja, a šteta se kreće od 30 do 60 posto. Stradale su i povrtlarske kulture i utvrđeno je da šteta iznosi od 50 do 90 posto. Zbog toga načelnik Glavaš uputio je Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda prvo izvješće te očekuje da župan Vladimir Šišljagić proglasi elementarnu nepogodu za područje općine Feričanci.

- Općina neće moći sama otkloniti posljedice nevremena i pomoć nam je potrebna. Određene mjere za otklanjanje i ublažavanje posljedica već smo poduzeli. Nakon što su vatrogasci ispumpali vodu iz kuća i podruma, u tijeku je ispumpavanje bunara. Dio troškova preuzet će Općina, i to u slučajevima gdje su se bujične vode pomiješale s bunarskom. To neće biti problem, jer se zna gdje se išlo na intervencije. Ako neki mještanin misli da je njegova bunarska voda onečišćena, a u dvorištu mu nije bila poplava, već smatra da mu je podzemnim tokom bunar onečišćen, on će sam morati platiti ispumpavanje bunara – rekao je Glavaš.S.Fridl

Pohvala svima

Glavaš je pohvalio djelovanje vatrogasnih postrojbi Feričanaca, Našica, Beljevine i Valenovca, dežurne ekipe Hrvatskih voda i samih mještana, koji su odmah krenuli u akciju spašavanja i sprječavanja većih šteta.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike