Sport
ČETVRFINALE EUROPSKOG PRVENSTVA

Poljska s Lewandowskim ili Portugal s Ronaldom?
Objavljeno 30. lipnja, 2016.
Poljski napadač još nije zatresao mrežu na Euru

Na marsejskom Velodromeu večeras će Poljska i Portugal odlučiti o prvom polufinalistu Eura. Poljaci tamo još nikada nisu bili, štoviše, u Francuskoj su stigli do prve pobjede na Euru uopće te prvi put izborili nokaut-fazu, a sada su na korak do najvećeg uspjeha od polufinala SP-a iz 1982. godine.

Kontrolirati trio

Do tog uspjeha stigli su bez poraza, prije svega zahvaljujući vrlo čvrstoj obrani koja je do sada pokleknula samo jednom. Ono što je još uvijek primjetno jesu veliki problemi u ofenzivnom dijelu, Poljaci su postigli svega tri pogotka, od čega napadači tek jedan (Milik), a najbolji igrač Lewandowski još uvijek nije tresao mrežu. Za sada je najučinkovitiji igrač Blaszczykowski, s dva pogotka i asistencijom, i za prolazak među najbolje četiri reprezentacije morat će mu se još netko pridružiti. Poljaci su u osmini finala odradili vrlo dobro prvo poluvrijeme, no potom su primjetno pali, što Švicarci ipak nisu uspjeli do kraja iskoristiti.

- Napravili smo veliki posao protiv Švicarske, a sada ćemo pokušati napraviti novi iskorak. Portugal je sjajna momčad, ne radi se samo o Ronaldu za kojeg neki čak pričaju i da ne igra najbolje. No, svejedno bih ga rado imao u svojoj momčadi. Osim njega impresionirao me i Sanches, uglavnom je ulazio s klupe, no suparnicima je stvarao mnogo problema i vrlo je kvalitetan igrač. Nema sumnje da nas čeka veliki izazov - pričao je Szczesny, koji se još nije potpuno oporavio pa će na golu i dalje biti Fabianski, koji je vrlo dobro odrađivao svoj posao. U poljskim redovima svi su svjesni odakle prijeti najveća opasnost, no stoper Pazdan ističe kako ne smiju paziti samo na Ronalda, a da će ključ biti u kolektivnoj obrani.

- Moramo kontrolirati tri napadača. Ronaldo, Nani i Quaresma su veliki igrači i sigurno će nam stvoriti probleme. Ne možemo ih čuvati pojedinačno, nego momčadski, to će biti ključ. Uvijek se pripremamo na isti način, pažljivi ćemo biti prema detaljima koje smo pogledali i proučili, zadovoljni smo što imamo priliku za polufinale i napravit ćemo sve da se tamo i plasiramo - poručio je stoper Poljaka.

Četiri remija

Portugal je na Euru nanizao čak četiri uzastopna remija u 90 minuta, a natjecateljskim susretima ima niz od 11 utakmica bez poraza. Izdanje protiv Hrvatske definitivno nije bilo ono na što je većina pratitelja “selecaoa” navikla, no nitko nije prigovarao na izvedbu, jer je jedini cilj bio preskočiti Hrvatsku i proći dalje.

- Bilo bi odlično igrati lijep nogomet, no tako se ne osvajaju uvijek turniri. Ponekad morate biti pragmatični - jasan je bio izbornik Santos, koji je protiv Hrvatske potpuno “preokrenuo” svoju igru, od potpune ofenzive u prva tri susreta do orijentacije na obranu u osmini finala, te strpljivo čekao i dočekao priliku iz kontre. S razmišljanjem svog izbornika slažu se i njegovi igrači, što je potvrdio i stoper Fonte.

- Najvažnije je da smo u četvrtfinalu, a nije nimalo važno jeste li igrali lijep ili ružan nogomet. Ako ćemo igrati ružno i pobjeđivati, odmah potpisujem. Naravno da želimo igrati dobro i pobjeđivati, no ponekad tako nešto nije moguće. Poljska je vrlo snažna momčad koja je primila samo jedan pogodak na prvenstvu. Očekujem vrlo težak susret. Imaju odlične igrače, Lewandowski je jedan od njih, no ne smijemo gledati samo na pojedince, nego na cijelu momčad. On je očito vrhunski igrač, no siguran sam kako ćemo imati plan za neutraliziranje poljskih prednosti pa tako i njega - rekao je u najavi portugalski stoper istaknuvši i važnost pobjede nad Hrvatskom. Slučajni “predasistent” iz tog susreta Nani, pojašnjava kako su on i suigrači spremni na sve, pa i na rulet jedanaesteraca.

- Pripremljeni smo i za jedanaesterce, neki govore da je to stvar sreće, no znam da moraš biti pun samopouzdanja prilikom svog udarca i tako moramo i pristupiti izvođenju, ako do njega dođe. Ovo je susret bez favorita, znamo da je Poljska vrlo jaka momčad, s iskusnim igračima i morat ćemo pokazati naše najbolje izdanje za pobjedu.

Većih problema u oba kampa nema, iako su Moutinho, Gomes i Guerreiro upitni, ipak se očekuje da bi svi mogli konkurirati za sastav, a kod Poljaka jedino Szczesny nije “fit”, no njega na vratima ionako odlično mijenja Fabianski.

Goran ROGULJIĆ

Poljska-Portugal

Početak: 21 sat

Fabianski-RuiPatricio

Piszczek - Cedric

Glik - Pepe

Pazdan - Fonte

Jedrzejczyk - Guerreiro

Blaszczykowski - Mario

Krychowiak - Silva

Maczynski - W. Carvalho

Grosicki - Sanches

Milik - Nani

Lewandowski - Ronaldo

Stadion: Velodrome (Marseille)

Kapacitet: 67.000

Sudac: Felix Brych (Njemačka)

Velodrome

Marseille Hrvatskoj nije bio suđen

Najčitanije iz rubrike