Novosti
DOK GRAĐANI OČEKUJU ZAŠTITU

Tretmani komaraca - unosan posao oko kojeg se vode bitke
Objavljeno 30. lipnja, 2016.
Nedopustivo je da se ti odnosi lome preko leđa građana, kaže Vrkić

Vezani članci

KOMARCI TRETIRANI ZABRANJENIM SREDSTVOM

Otkrivamo kako je u Osijek dospio zabranjeni biocid

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, kako nam je osobno potvrdio, zatražio je u srijedu od izvođača radova na uništavanju komaraca na osječkom području - tvrtke Pestrid - da provede tretman zbog velike najezde komaraca i tretmani su provedeni, kako avionskim zaprašivanjem na lijevoj obali Drave, tako i onim sa zemlje.

Podsjetimo, Pestrid je zbog korištenja nedopuštenog sredstva Ti-Bi-24 dobio rješenje Ministarstva zdravlja o zabrani rada 90 dana. Neslužbeno smo doznali da je ta kazna smanjena na 15 dana, no potvrdu te informacije do zaključenja ovoga broja Glasa Slavonije nismo dobili.

Preko leđa građana

- Najezda je komaraca i građani očekuju zaštitu. Izvođač radova izvijestio nas je kako je otklonio nedostatke i promijenio preparat. Tražio sam da se nastavi s uništavanjem komaraca i neka se poslije sudskim putem rješavaju odnosi između nekih dionika na tom području. Nedopustivo je da se ti odnosi lome preko leđa građana! - rekao je Vrkić, te dodao kako želi iznijeti i neke zanimljive podatke.

- Grad je tretmane komaraca u 2014. godini platio oko tri milijuna kuna, dok je te poslove izvodio Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na čelu s ravnateljem Zlatkom Pandžićem. Istu uslugu, prema istim kriterijima usporedivo, ove godine Grad plaća Pestridu, koji je izvođač radova, milijun kuna. Moje je pitanje i čitateljima Glasa Slavonije - tko je tu kriv, kome nedostaje novca i zašto su problem komarci u Osijeku? - bio je oštar Vrkić, izravno prozvavši Zavod za javno zdravstvo i njegovog ravnatelja.

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo, što je izjavio ravnatelj Pandžić u utorak u našem listu, provodeći nadzor na terenu, uočio je kako Pestrid koristi nedopušteno sredstvo te je sve prijavio Ministarstvu zdravlja. Prema toj prijavi i kasnijem inspekcijskom nadzoru, Pestrid je kažnjen zabranom rada od 90 dana.

Odgovor iz Zavoda

I Pandžić je u izjavi za naš list bio oštar prema gradonačelniku, kazavši kako je “na svoju ruku, suprotno zakonu, pokrenuo projekt Osijek - grad bez komaraca”.

- Grad je 2014. raspisao nekakav netransparentan natječaj, na koji se prijavio Odjel za biologiju osječkog Sveučilišta i privatna tvrtka Gekom iz Zagreba. Gradonačelnik je potpisao ugovor s Odjelom za biologiju za provedbu nekog matematičkog, prognostičkog modela za suzbijanje komaraca, čija je dvogodišnja vrijednost dva i pol milijuna kuna. Zbog toga mi u Zavodu za javno zdravstvo odbacujemo odgovornost za brojnost komaraca u Osijeku u prošloj i ovoj godini, jer Zavodu nije omogućen nadzor na način propisan zakonom. Taj posao radi Odjel za biologiju, odnosno daje preporuke kada i kako će se djelovati. Zavod samo formalno provodi nadzor izvedenih radova, dajemo svoje mišljenje o učinkovitosti radova. Ponavljam, Zavod ne određuje kada treba tretirati i gdje - kaže Pandžić.

Iz gradske je uprave pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Romano Kristić odgovorio kako je upravo znanstveni rad Odjela za biologiju donio pozitivne pomake u borbi protiv komaraca, posebice razvijeni prognostički model.

- U prvom redu natječaj na kojem je izabran Odjel za biologiju bio je javan i potpuno transparentan. Prognostički model daje dobre rezultate, što se vidjelo još prošle godine, jer je model izbacivao predikcije i karte od pet do sedam dana ranije. Ove godine već je dokazana visoka pouzdanost tih prognoza i najava razvoja ličinki te odraslih komaraca. U ovom ekspertnom modelu koji razvijamo angažirani su ne samo biolozi, nego i fizičari, matematičari, hidrometeorolozi, geolozi i drugi stručnjaci. Napravili smo velike pomake i suradnjom s Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, Ministarstvom zaštite okoliša, s obzirom na to da je naš cilj izmjestiti borbu protiv komaraca izvan grada. Naš prognostički model je jedinstven, jer sličnih nema, ne mogu se kupiti na tržištu. Zbog toga su ga prepoznali u Novom Sadu, Somboru i u BiH, te će kroz provedbu zajedničkih prekograničnih projekata dobiti širu primjenu. Model je prepoznalo i Ministarstvo gospodarstva te postoji zamisao da se sjedini za dvije istočne županije - Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku - kaže Kristić.

Ušteđen novac

Zahvaljujući zaoštrenoj konkurenciji tvrtki koje se bave uništavanjem komaraca, kako larvicidnog, tako i adulticidnog (tretman odraslih komaraca) na području Osijeka čini se da je ušteđen velik novac poreznih obveznika. Podatke o cijenama tretmana komaraca dobili smo od Kristića, baveći se upravo pričom o zabrani rada tvrtke Pestrid i problemu velikog broja komaraca s kojim bi mogli biti suočeni građani ako zbog kazne Pestridu izostanu tretmani.

Prema ugovoru za razdoblje 2013. i 2014. godine izvoditelj radova na provedbi adulticidnog i larvicidnog tretmana komaraca na području Grada Osijeka bila je zajednica ponuditelja čiji je nositelj bio Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Članovi te zajednice bile su tvrtke Cosmosol, Asanator, Sanitacija, Pestrid i Vetam. Zajednica se poslije raspala te je na natječaju za adulticidni tretman komaraca u 2015. i 2016. najpovoljnija bila tvrtka Pestrid, dok je najbolje uvjete za provođenje larvicidnog tretmana za 2015. i 2016. ponudila zajednica koju čine tvrtke Asanator, Cosmosol, Sanitacija i Vetam. Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ima također dvogodišnji ugovor za provedbu nadzora nad mjerama dezinsekcije komaraca, što je sukladno zakonu. Naime, dok je županijski Zavod za javno zdravstvo bio izvoditelj radova 2013. i 2014., nadzor je obavljao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kada se usporede cijene koje je za Glas Slavonije iznio Kristić za izvedene radove na tretmanu komaraca u razdoblju 2013./2014. i 2015./2016., vidljivo je kako su izvoditelji snizili cijenu svojih usluga. Konkretno larvicidni tretman sa zemlje u prethodnom razdoblju stajao je 400 kuna po hektaru, a 2015./2016. ta je cijena 143,50 kuna po hektaru ili 64 posto niža. Larvicidni tretman iz zraka od 2010. do 2014. stajao je 400 kn/ha, a 2015./2016. 211,13 kn/ha. Adulticidni tretman komaraca sa zemlje, koji su građani najčešće vidjeli i osjetili jer se provodi vozilima, Grad je prije plaćao 225 kn/ha, a 2015./2016. samo 68,75 kuna, ili gotovo 70 posto manje. Adulticidni tretman iz zraka također je u 2015. i 2016. jeftiniji 36 posto - sada hektar tretiranja stoji 143,75 kuna, a 2013./2014. stajao je 225 kuna.

Prema podacima koje je naveo Romano Kristić, ukupan iznos utrošen za tretman komaraca u 2013. i 2014. godini bio je nešto više od 13 milijuna kuna.

- U 2015. godini za sve tretmane približno iste površine ukupni su troškovi iznosili 3,5 milijuna kuna. Od toga su za same radove izdvojena 2,5 milijuna kuna, 116 tisuća kuna iznosio je stručni nadzor, dok je 900 tisuća kuna izdvojeno za razvoj prognostičkog modela koji radi Odjel za biologiju osječkog Sveučilišta - ističe Kristić.

Igor MIKULIĆ
GRAĐANI I DALJE NEZAŠTIĆENI

Neovisno o poziciji s koje se problem promatra sve što Grad Osijek čini na uništavanju komaraca nije dostatno za zaštitu građana, jer ostale okolne općine uz Dravu i Dunav po tom pitanju vrlo malo čine, dok se na najvećem prostoru gdje nastaju legla komaraca - Kopačkom ritu, tretmani ne smiju provoditi.

SVE VEĆA KONTROLA

- Treba reći kako je troškove, odnosno projekt Osijek - grad bez komaraca, lani u približno 95-postotnom iznosu pokrila bivša vlada iz državnog proračuna. I 2014. godine iz državnog proračuna izdvojeno je više od 90 posto novca za tretmane komaraca, stručni nadzor, monitoring i razvoj prognostičkog modela, koji su ukupno stajali 4,5 milijuna kuna. Ove godine izdano je naloga za tretmane komaraca u vrijednosti 935 tisuća kuna. Prema cijenama iz 2014. godine ti bi radovi umjesto 935 tisuća koštali 2,76 milijuna kuna. Osim svega toga kontrola provedbe radova svake je godine sve veća - kaže Romano Kristić.

400

kuna po hektaru stajao je larvicidni tretman komaraca sa zemlje u razdoblju 2013./2014.

143,50

kuna po hektaru stoji larvicidni tretman sa zemlje u razdoblju 2015./2016.

225

kuna po hektaru stajao je adulticidni tretman komaraca sa zemlje u razdoblju 2013./2014.

68,75

kuna po hektaru stoji adulticidni tretman sa zemlje u razdoblju 2015./2016.

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Tražio sam da se nastavi s uništavanjem komaraca i neka se poslije sudskim putem rješavaju odnosi između nekih dionika na tom području.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića