Novosti
UPRAVLJANJE VODAMA

Dan Dunava obilježen uz Dravu
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

Međunarodni dan Dunava obilježen je u srijedu u Osijeku uz obalu Drave! Jedan od razloga je svakako to što se ove godine obilježava i 140 godina organiziranog vodnog gospodarstva na području Hrvatske i što je ta djelatnost krenula upravo s ovih prostora, na inicijativu biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Valjalo je, naime, ukrotiti rijeku Vuku.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, otkrio je još jedan razlog dolaska u Osijek.

- Želimo promovirati novi način upravljanja vodama u Hrvatskoj, koji će biti u koordinaciji s civilnim udrugama, sektorom za zaštitu okoliša, a da učinci budu povoljni i za obranu od poplava i za očuvanje bioraznolikosti. Zbog toga prezentiramo program “Drava life”, koji će uključiti očuvanje postojećih staništa, revitalizaciju rukavaca i omogućavanje potpunog života u poplavnim područjima Drave i Dunava. Istovremeno to će omogućiti bolje upravljanje vodama i veću sigurnost lokalnog stanovništva - rekao je Đuroković.

Kod Osijeka tako će revitalizirati rukavac uz zoološki vrt i obnoviti tzv. Otok ljubavi. Planirano je unaprjeđivanje tzv. Biljskog rita - izgubljene površine između Bilja i Osijeka, koji je bio poplavno područje rijeke Dunav, a što je sada onemogućeno. Ovaj je projekt koji se realizira u suradnji sa Svjetskim fondom za zaštitu okoliša (WWF), a jedan od partnera je Zeleni Osijek. Vrijednost projekta je 4,6 milijuna eura.

Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, nije ni ovom prigodom skrivao mišljenje kako su svojim investicijama Hrvatske vode najviše pokazale da Osijek pripada Hrvatskoj. Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak kaže kako županija s Hrvatskim vodama priprema realizaciju projekata ukupno vrijednih milijardu kuna, od čega je najviše riječ o sustavima za navodnjavanje. D.Kuštro

Kod Osijeka će se revitalizirati rukavac uz zoološki vrt i obnoviti tzv. Otok ljubavi

Možda ste propustili...