Osijek
OBITELJSKA KUĆA NA UDARU OLUJE I POŽARA

Strahujemo da će naših šestero malodobne djece spavati na ulici
Objavljeno 30. lipnja, 2016.
Obitelji Hadžaj i Harkanovac ostale su bez krova, namještaja, odjeće, hrane...

Nije bilo dovoljno što im je tijekom oluje u ponedjeljak snažan vjetar odnio krov, već je obitelj 24-godišnjeg Damira Hadžaja te 28-godišnjeg Damira Harkanovca, dvojice šogora koji žive ondje s još 12 članova obitelji, od kojih su šestero malodobna djeca, dan poslije pretrpjela požar koji im je uništio kuću.

Bilo je oko 12 sati kad je odjednom zaiskrilo i počeo se širiti požar. Srećom, uspjeli smo izići iz kuće i pozvali smo vatrogasce i djelatnike HEP-a, a kako smo doznali, sve je to zbog dotrajalih instalacija. Oluja koja je harala u ponedjeljak prvo je otkinula crjepove s krova, a kiša se slijevala u kuću i uništila instalacije. Struju smo do požara imali samo povremeno, a sad ju uopće nemamo. Kuća je neuvjetna za život pa smo zajedno s djecom prisiljeni biti pod vedrim nebom, ispričao je Hadžaj. Njegova djeca u dobi od samo tri mjeseca do četiri godine, zajedno sa šogorovim, ali i ostalim članovima obitelji, dan su provela u dvorištu. Noću su, kažu, uspjeli djecu smjestiti u dio kuće čiji se krov održao i gdje požar, zahvaljujući intervenciji vatrogasaca, nije uspio doći. No, ostatak je kuće trenutačno bez krova, a obitelji Hadžaj i Harkanovac ostale su i bez namještaja, odjeće, hrane...

Kako svi žive od samo 4500 kuna mjesečno, kažu, ne mogu odvojiti novac za prijeko potreban građevinski materijal, odnosno za sanaciju kuće u Vinogradskoj ulici. Stoga su se odmah obratili u gradsku upravu, odakle su, kažu, prvi put doznali da je kuća u državnom vlasništvu. Pokušali su se obratiti i predstavnici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), na koju su ih uputili u gradskoj upravi, no ondje, tvrde, nikoga nisu zatekli tijekom cijeloga prijepodneva. Autorici ovoga teksta također nije pošlo za rukom uspostaviti telefonski kontakt sa spomenutim uredom. Obitelji stoga opravdano strahuju da će i sljedeće dane i noći provesti bez krova nad glavom.

- Lako je za nas, ali tu su naša djeca koju ne možemo ostaviti da spavaju na ulici. Jako nam je teško i ne znamo što ćemo - poručuju dvije nesretne obitelji.

Marija MIHELIĆ
GRADSKA UPRAVA ODOBRILA3000 KUNA JEDNOKRATNE POMOĆI

Damira Hadžaja i Damira Harkanovca primio je jučer u gradskoj upravi zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš.

- Grad Osijek odobrio im je jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 3000 kuna, no prethodno moraju prikupiti dokumentaciju, odnosno zabilježbu JPVP-a o intervenciji. Potom će im u što kraćem roku biti isplaćen novac, a kako su u objektu u državnom vlasništvu, nadalje im ne možemo pomoći. Također, u ovom trenutku nemamo ni raspoloživih kuća, odnosno stanova za ovu mnogočlanu obitelj, stoga sam ih uputio na DUUDI - pojasnio je Ambruš.

VATROGASCI SE BORILI S VATROM PUNA DVA SATA

Prema izvješću PU osječko-baranjske, do požara u Vinogradskoj 121 došlo je zbog preopterećenja električnih vodiča, i to najprije na tavanskom prostoru. Požar se potom proširio na krov i drveni strop, nakon čega je došlo do propadanja krovne konstrukcije stropa, a oštećen je namještaj i kućanski aparati. Materijalna se šteta procjenjuje na 70.000 kuna. Djelatnici JPVP-a Grada Osijeka požar su gasili duže od dva sata.

Ako želite pomoći obiteljima Hadžaj i Harkanovac, možete ih kontaktirati na brojeve telefona 095 511 0686 ili 097 648 9876

samo stanari

KUĆA U VINOGRADSKOJ 121 U DRŽAVNOM JE VLASNIŠTVU

Najčitanije iz rubrike