Kultura
MLU OSIJEK: AKVIZICIJE 2011.-2016.

Suvremena je umjetnost
najveće vrelo u koje
treba baciti mrežu
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

Akvizicije 2011.-2016., otkupi i donacije - naziv je izložbe koja će u četvrtak, 30. lipnja, u 19 sati biti otvorena u Muzeju likovnih umjetnosti. Tradicionalna je to postava umjetničke građe koja je ušla u MLU proteklih pet godina i predstavlja 53 autora sa 126 djela, pribavljenih otkupom, darovnicom umjetnika, obitelji ili nasljednika...

Djela na izložbi dokaz su kako je stručna služba Muzeja pozorno i odmjereno birala djela za otkup, prednost davala velikoj vrijednosti, a ne prosječnosti neobičnog te prije svega imala na umu kako je potencijal suvremenih umjetničkih praksi najveće vrelo u koje treba baciti mrežu kako bi se dohvatilo ono najvrjednije, jer će nam jednog dana nove generacije suditi upravo po tom... Veličina i kakvoća otkupljenih i doniranih djela, prije svega iz zone suvremenosti, impresivna je i dragocjena... Ni jedan autor nije odbio izlaganje, kupovali smo prema mogućnostima, ali ne i cjenkanjem... - piše muzejski savjetnik Vlastimir Kusik.

- Sva je umjetnost suvremena, naš je suvremeni pogled takvom čini. I to je nit vodilja u promišljanju muzejskih postava i pozitivne “muzealizacije” umjetnosti - ističe Valentina Radoš. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike