Kultura
LIPANJSKA OPERNA NOĆ U OSIJEKU

Za Enu Šarac - Humanitarni koncert prikupio 20.000 kuna
Objavljeno 29. lipnja, 2016.

Već tradicionalno, na kraju kazališne sezone Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku organizira Lipanjsku opernu noć, koncert solista, zbora i orkestra osječkog HNK-a. Tako je bilo i u utorak navečer.

I ovaj je koncert, kao svi prethodni, bio humanitaran, a sav prihod ovaj put je namijenjen liječenju mlade Osječanke Ene Šarac, hrvatskom simbolu hrabrosti i postojane ustrajnosti. Istaknuo je to na kraju koncerta Božidar Šnajder, intendant HNK-a u Osijeku, te dodao da je ovaj put od donatora i prodaje ulaznica prikupljeno 19.550 kuna, a on i dirigent Filip Pavišić dali su svoj prilog i tako zaokružili iznos na 20.000 kuna. U humanitarnu akciju uključili su se brojni donatori: Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, HEP ODS, Cesting d.o.o., Tržnica Osijek d.o.o., Otos d.o.o, Tokić d.o.o. i PSC Osijek i tako pomogli da se prikupi novac za hrabru Enu, koja ima 21 godinu, a u sedmoj godini dijagnosticiran joj je tumor na mozgu. Do sada je prošla pet operacija i niz kemoterapija, zbog kojih je dobila druge bolesti, ali nije posustala.

Koncert je održan u prekrasnom prostoru dvorišta Eurodoma, uz soliste, zbor i orkestar osječkog HNK-a nastupio je Vokalni ansambl Brevis, a dirigent je svima njima bio Filip Pavišić. Solisti su bili Sabina Gruden, Ivana Medić, Jasna Komendanović, Sanja Toth, Domagoj Dorotić, Damir Fatović, Ladislav Vrgoč, Slobodan Cvetičanin, Berislav Puškarić i Vladimir Tintor. Raduje što je među njima velik broj mladih izvođača, koji su svojim nastupom oduševili publiku. Ukratko, u bogatom i atraktivnom programu sastavljenom od poznatih opernih arija uživala je brojna publika, kao i gradonačelnik Ivan Vrkić sa suradnicima i predstavnicima gradova prijatelja.

Čuli smo izvrsne interpretacije arija iz poznatih opera Bizeta, Verdija, Delibesa, Puccinija i drugih skladatelja, a prava poslastica za kraj bila je Himna slobodi iz Gotovčeve Dubravke u izvedbi Vladimira Tintora, dramskog glumca i recitatora, uz soliste, zbor i orkestar HNK-a i Vokalni ansambl Brevis. Slijedio je dodatak, šećer za kraj, popularna pjesma Edelweiss, koju su izveli tumači naslovnih uloga osječke hit-predstave Moje pjesme, moji snovi, Vladimir Tintor i Ivana Medić, uz dječji zbor koji nastupa u toj predstavi.

Koncert-majstor bio je Ioan Pauna, korepetitori Damir Šenk i Igor Valeri, zborovođa Ljubica Vuletić, inspicijentica Irena Budak, a Vokalni ansambl Brevis pripremila je voditeljica Antoaneta Radočaj Jerković.

Vesna LATINOVIĆ
SLOVENSKA mezzosopranisticA SABINA GRUDEN KAO CARMEN

Među brojnim mladim izvođačima ovaj put izdvajamo mezzosopranisticu Sabinu Gruden, pobjednicu Međunarodnog pjevačkog natjecanja “Lav Mirski”. Gošća iz Slovenije studentica je magisterija solo pjevanja na Akademiji za glazbu u Ljubljani, a iza nje je mnogo uspješnih nastupa i nagrada. Ovaj put čuli smo je u ulozi Carmen, ali i u drugim izvedbama, a zajedno s Ivanom Medić oduševila je Delibesovim Duetom cvijeća. Izvrstan je bio i Domagoj Dorotić, koji nam je rekao da je najviše uživao u Alfredu iz Verdijeve Travijate. Nakon naporne sezone i brojnih nastupa u Osijeku i regiji mladi se pjevač sprema za odmor sa svojom obitelji.

zaokružili

INTENDANT I DIRIGENT DOPUNILI 19.550 KUNA

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike