Regija
OBLJETNICA 107. BRIGADE HV-A

Legendarni Vukovi s Drave prisjetili se ratnog puta
Objavljeno 29. lipnja, 2016.

VALPOVO

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na valpovačkom groblju te kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a u Baranji, u Valpovštini je obilježena 25. obljetnica osnutka 107. brigade Hrvatske vojske, poznatije kao Vukovi s Drave. Uz misu zadušnicu u crkvi Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu te svečanu akademiju i izložbu ratnih fotografija, sudionici proslave prisjetili su se 28. lipnja 1991., kada je naredbom tadašnjeg ministra obrane, generala Martina Špegelja, osnovana brigada, koja je bila poznata i pod nazivom Valpovačka brigada, premda je značajan dio njezinih pripadnika bio i s područja Baranje te donjomiholjačkog kraja.

Tih dana s početka Domovinskog rata, ali i ratnog puta brigade, na obljetnici su se prisjetili i Tomislav Ivić, izaslanik predsjednice RH, Ivan Anušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanik ministra branitelja Stevo Culej, izaslanik Glavnog stožera HV-a Slavko Barić, zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin, izaslanstvo MUP-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i čelnici jedinica lokalne samouprave.

Brigada koja je obilježila četvrt stoljeća od osnutka najzaslužnija je za obranu Valpovštine, a premda je na početku imala 4 bojne - iz Valpova, Donjeg Miholjca, Našica i Đakova, njihovim izdvajanjem ostala je na dvije bojne iz Valpova i jednoj iz Donjeg Miholjca te djeluje u sklopu Operativne zone Osijek.

Najznačajnija akcija te brigade bila je 3. travnja 1992. kada je izvršen pokušaj oslobađanja okupirane Baranje. No, premda je brigada bila uspješna u svojoj zapovijedi i brzo napredovala, zbog zapovijedi o povlačenju koja je iz Zagreba stigla šest sati nakon napada, brigada je bila prisiljena na povlačenje preko Drave. U toj akciji poginulo je 16, a ranjeno tridesetak pripadnika brigade koja s ponosom nosi odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu.Lidija Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike