Regija
ZA ANDRIJU ANDABAKA

Spomen na lovca na
tenkove i sve branitelje Nuštra
Objavljeno 29. lipnja, 2016.

NUŠTAR

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, 9. i 10. srpnja obilježit će se pogibija pukovnika 109. Vinkovačke brigade, borca s maljutkom, Andrije Andabaka.

U organizaciju Memorijala unazad tri godine aktivno su uključeni sinovi pokojnog Andrije, Stjepan i Marko, a ovaj memorijal, koji raste kvalitetom iz godine u godinu, održava se i u spomen na sve branitelje Nuštra. Tako je cilj Memorijala, uz obilježavanje pogibije legendarnog lovca na tenkove i podizanje svijesti o važnosti Domovinskog rata, posebice kod mlađe populacije, organizacijom raznih događanja i aktivnosti.

Novina je Memorijala stručna tribina o protuoklopnoj borbi, a na kojoj će sudjelovati umirovljeni generali HV-a, djelatni sastav Hrvatskog vojnog učilišta te hrvatski branitelji koji su povezani s protuoklopnom borbom (Zadar, Šibenik, Osijek, Slavonski Brod i s drugih područja, uključujući HVO). Održat će se i aktivnosti koje će posebno razveseliti najmlađe, uključujući taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske (izložba vozila i naoružanja), kazališnu predstavu za djecu, razne radionice i postavljanje teleskopa vinkovačkog astronomskog društva. Tu će se naći i djelatnici HGSS-a, DVD-a Nuštar i policije, koji će prikazati svoje aktivnosti.

Likovna će se radionica i ove godine tematski odnositi na Domovinski rat, a sudjeluju profesori i studenti Umjetničke akademije iz Osijeka te župnik Župe Duha Svetoga Slavko Vranjković. Nuštarci i njihovi gosti imat će priliku pogledati dokumentarni film “Dnevnik jednog rata – Vinkovci”. Održat će se i izložba u suradnji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar i Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba vezano uz značenje Nuštra i okolice u Domovinskom ratu.

Malonogometni memorijalni turnir u spomen na Andriju Andabaka, koji se održava od 1996., i ove će se godine organizirati na stadionu Nosteria. Nagrade su simbolične – pehari u obliku maljutke s Andrijinim potpisom.

Na kraju će u “bedemu ravnice” nastupiti Slavnoske Lole. M. Kokaj

Novina je Memorijala stručna tribina o protuoklopnoj borbi

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike