Regija
PRO WOOOD GODINU DANA NAKON POŽARA U POGONU

Proizvode u kooperaciji i uposleno 302 radnika
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

ĐURĐENOVAC

Nakon što je 29. lipnja prošle godine veliki požar, koji je izazvao ventilacijski sustav, uništio cjelokupni proizvodni pogon virovitičke tvrtke Pro Wood d.o.o. u Đurđenovcu, malo tko je očekivao da će se nastaviti proizvodnja masivnog namještaja i vratiti 302 od 322 radnika. Iz “Novog pogona” u kojem je požar u potpunosti uništio cijelo postrojenje i strojeve, proizvodnja masivnih fronti u smanjenom je opsegu preseljena u pogon “Bačvarija”, jedan od poslovnih objekata koje je već ranije Pro Wood zakupio od AG-Dinasa d.o.o. u stečaju u Beljevini, a koji se nalazi u kompleksu bivšeg DIK-a Đurđenovac. Naime, virovitička tvrtka za potrebe odvijanja faza tehnološkog procesa u zakupu ima i “Stari pogon”, dva objekta koja služe kao skladišta, a odnedavno je za potrebe proizvodnje preuređen i bivši salon namještaja. Uspjelo se obnoviti samo deset posto strojeva oštećenih u požaru koji su izmješteni u pogon “Bačvarija” i trenutačno se radi 40 posto bivše proizvodnje iz “Novog pogona”, dok je ostatak organiziran u suradnji s kooperacijom.

- Godinu dana je prošlo, osovili smo se na noge i radimo gotovo kao do požara nije bilo. Proizvodnju koju smo imali nadomjestili smo uz pomoć kooperacije. Radimo 40 posto bivše proizvodnje masivnih fronti koji su sastavni dio našeg gotovog proizvoda. Ostatak se oslanjamo na kooperaciju koja nije jednostavna, ali u ovom trenutku, da bismo odgovorili potrebama tržišta i kupaca, morali smo ići u partnerske odnose – objasnio nam je direktor tvrtke Pro Wood Ivica Fridl, dodavši kako je, uz nastavak proizvodnje, veliki uspjeh i zadržavanje radnika.

- Prije požara imali smo 322, a sada imamo 302 radnika. To je optimističan znak da ono što smo govorili ljudima koji su ostali bez posla, a to je da ćemo se truditi vratiti sve na njihova radna mjesta i ponovno uspostaviti proizvodnju - istaknuo je on, napomenuvši kako i dalje slijede nova investiranja u obnavljanje strojnog parka, proizvodnih pogona i tehnoloških dijelova. No, dobra je vijest da su planirana i nova zapošljavanja.

- U objektu koji je služio za prodaju namještaja ukupne površine oko 2000 četvornih metara, stvorili smo uvjete za proizvodnju na više od 1100 kvadrata. Već radi desetak ljudi, a krajem srpnja, kada će prostor biti potpuno u funkciji, bit će na raspolaganju 25 radnih mjesta. Dio ćemo povući iz postojećih pogona, a dio ljudi ćemo zaposliti – istaknuo je Fridl. Prema njegovim riječima, Pro Wood, bez obzira na strašne posljedice lanjskog požara, ima dobru perspektivu, jer se uspio pozicionirati na tržištu te kvalitetom i cijenom uspio doći do kupaca i plasirati svoje proizvode na zapadnoeuropskom tržištu.

Snježana FRIDL

optimizam

U srpnju će biti još 25 radnih mjesta

10

posto strojeva uspjeli su obnoviti

USKORO I NA EU TRŽIŠTE

“Stanje na tržištu povoljno je za nas, potražnja proizvoda je u porastu, a ima i solidnih najava da ćemo uskočiti i na neka nova europska tržišta i dobiti značajnije kupce. Moramo se samo dobro organizirati te spremno odgovoriti na potrebe i zahtjeve”, zaključuje Ivica Fridl, direktor tvrtke Pro Wood.

Tvrtka koja brine o kadrovima

Pro Wood je tvrtka koja ulaže u kadrove i brine se o razvoju svojih ljudskih potencijala. Veliku pažnju posvećuje stručnom usavršavanju i osposobljavanju radnika. Nekoliko drvoprerađivačkih radnika upućeno je na osposobljavanje za rad na siguran i stručan način. “Malo smo imali problema sa stručnim kadrom, no s obzirom da je većina zaposlenika mlađe dobi, pokazali su se odgovornima i spremni su učiti, što je dobar pokazatelj”, kaže Fridl. Pro Wood se brine i o mladima nakon završetka srednje škole. “Učenicima koji su kod nas na praksi, nakon školovanja pružamo mogućnost zapošljavanja. Stoga, bih mladima poručio da kod odabira zanimanja razmisle o mogućnostima zapošljavanja u drvnoj industriji u kojoj su velike šanse za bolju budućnost”, rekao je Fridl.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike