Regija
PROJEKTI MILIJUNSKE VRIJEDNOSTI

Do novca s Vojvođanima
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

BELI MANASTIR

Premda se od Interevencijskog plana, točnije, projektnih prijedloga izrađenih u sklopu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova (...), najviše očekuje, potencijalna sredstva u gradski proračun mogu stići i iz drugih izvora, najviše iz projekata čiji su partneri vojvođanski gradovi i općine. Kako ističe Marko Bogatić, dogradonačelnik Belog Manastira, nekoliko je takvih projekata, od kojih u gradu mnogo očekuju.

- Radimo ih u partnerstvu s tvrtkama i ustanovama iz grada i županije, nekim baranjskim općinama te jedinicima lokalne samouprave iz susjednih država - kaže Bogatić, dodajući kako bi njihova realizacija u znatnoj mjeri pridonijela boljitku života na tom području. Na najvećem dijelu projekata angažirana je Baranjska razvojna agencija (BARA), čija ravnateljica, Milica Milosavljević, ističe kako je riječ o milijunskim iznosima.

FlyTour

- BARA je u suradnji s partnerima pristupila pripremi potrebne dokumentacije za prijavu četiri projektna prijedloga, čiji su nositelji Općina Jagodnjak, Općina Apatin, Grad Osijek i Otvorena medijska grupacija iz Zagreba, a partneri Baranjska čistoća, TZ Baranje i mi. Projektne će prijedloge nositelji projekata prijaviti na natječaj programa suradnje Interreg-IPA Hrvatska - Srbija 2014. - 2020., kojima je rok za prijavu 1. srpnja ove godine - kaže Milosavljević.

Prvi projektni prijedlog, EVOC, kojemu je prijavitelj Općina Jagodnjak, bavi se razvojem novih usluga za pomoć pri zapošljavanju, a jedan od partnera na projektu je i BARA. Planirana vrijednost darovnice za BARA-u je približno 80.000 eura, s vlastitim udjelom od oko 12.000 eura. Nadalje, Baranjska čistoća mogla bi inkasirati približno 210.000 eura kroz projekt GREEN@FUTURE, čiji je nositelj općina Apatin, a odnosi se na podizanje kvalitete pružanja komunalnih usluga, i to kupnjom opreme, poput podzemnih kontejnera za razvrstavanje otpada, opremanjem igrališta i komunalnog vozila. Zanimljiv je i projekt FlyTour.

- Prijavljuje ga grad Osijek i bavi se stavljanjem u funkciju razvoja aeronautičkog turizma, postojeće turističke infrastrukture te stvaranjem novih vrsta turističkih atrakcija za aeronautičke i ostale turiste. Jedan od partnera u tom projektu je TZ Baranje - objašnjava Milosavljević, napominjući kako je planirana vrijednost darovnice za TZ Baranje oko 179.000 eura, s vlastitim udjelom sufinanciranja od oko 27.000 eura.

Uređenje jezera

Otvorena medijska grupacija iz Zagreba, pak, uz partnera TZ Baranje, planira kreirati gastrorutu kroz Beli Manastir, Osijek, Vukovar i Ilok. TZ Baranje mogao bi kroz projekt dobiti darovnicu tešku 40-ak tisuća eura. Dva projekta, u kojima je BARA tehnička pomoć u domeni projekt-menadžmenta, odnose se na grad, a riječ je o ZES-u i Wine&Relaxu. U sklopu ZES-a, koji je prijavio Grad Beli Manastir, uz partnerstvo Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Veleučilišta u Slavonskom Brodu i novosadske Agencije za energetiku, energetski bi bio obnovljen nekadašnji Omladinski dom (poslije zgrada Matičnog ureda), koji bi postao dom većeg broja belomanastirskih udruga. Wine&Relax se, pak, djelomično bavi izmuljivanjem Šećeranskog jezera s uređenjem okoliša novim sjenicama i igralištima. Partneri u projektu su grad Subotica, Udruženje vinara i vinogradara subotičke regije te Savez poduzetnika Mađara Hrvatske. Planirana vrijednost darovnice za Beli Manastir je oko 400.000 eura, s vlastitim udjelom od oko 60.000 eura.

Ivica GETTO
Projekti predstavljeni vijećnicima

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš vijećnicima je na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća prezentirao prijedlog Odluke o sudjelovanju grada u EU programu prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Croatia - Serbia 2014. - 2020. Riječi je bilo o projektima čiji je nositelj jedini baranjski grad.

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike