Dome slatki dome
EGZOTIKA NA BALKONU

Banana za razvoj
traži puno sunca i
visoku vlažnost zraka
Objavljeno 30. lipnja, 2016.

Ako sanjate o tropskim predjelima, zašto ne biste našli malo mjesta i na svom balkonu za drvo banane? Banana (Musa spp.) višegodišnja je zeljasta biljka podrijetlom iz Indije, jugoistočne Azije i Australije. Za nesmetani razvoj traži puno sunca, visoku vlažnost zraka, najmanje 60 %. Morate je orošavati gotovo svaki dan. Ljeti se zalijeva 1 - 2 puta tjedno, a zimi rjeđe, tj. između dva zalijevanja ostavite da se humus osuši na površini.

Treba je presađivati svake godine u proljeće u supstrat pomiješan s pijeskom i malo treseta. Zimi je za nju idealno mjesto zastakljena veranda s minimalnom temperaturom od 12 stupnjeva. Razmnožava se dijeljenjem bočnih izdanaka koji rastu pri dnu stabljike. Od sredine svibnja do kraja rujna iznosi se u vrt na izravno sunce.

Banana, za koju uglavnom mislimo da je drvo, zapravo je zeljasta višegodišnja biljka koja raste iz rizoma. Naraste i do 15 metara, no uzgajaju se mnoge manje varijante. Sve banane imaju vrlo velike listove, neki su šareni. Cvjetovi su jednospolni ili dvospolni, raznih boja. Poslije plodonošenja nadzemni dio banane odumire, a iz korijena niču nova lažna stabla. Poznato je više od 300 varijeteta koji uspijevaju u tropima i suptropskim regijama Azije i Australije. Plodovi se upotrebljavaju u svježem stanju ili termički obrađeni, a plodovi od nekih vrsta banana koje nisu slatke koriste se kao hrana za životinje. Tekstilne banane pripadaju u industrijsko bilje i od njihovih listova dobivaju se čvrsta vlakna. Kod nas može uspijevati ukrasna banana (Musa sp.), ali tijekom zime mora se zaštititi od smrzavanja. Banane bolje rastu u staklenicima nego u sobama, ali postoje forme banana s dekorativnim listovima koje dobro napreduju i u sobnim uvjetima. U sobnim uvjetima banane se uglavnom uzgajaju kao dekorativne biljke, a ne radi plodova.

Biljka treba stajati na svijetlom i sunčanom mjestu. Treba ju često zalijevati i prskati listove. Sadi se u plodno tlo i redovno prihranjuje. Banane vole obilno zalijevanje i toplo vrijeme uz mnogo sunca. Nažalost, plodovi većine ukrasnih formi banana nisu jestivi jer su gorki.

Super dwarf cavendish - vrsta je banane koja naraste samo do 1,5 metara i najčešće se uzgaja kao sobna biljka. Zasaditi je treba u veliku posudu. Zemlja treba biti dobro drenirana kako bi se mogao ocijediti višak tekućine, ali stalno treba biti vlažna. Banana voli hranjivo tlo pH vrijednosti od 5.5 do 7. Biljke su vrlo osjetljive na propuh. Kako biste potaknuli rast, bananu možete i orezati. Odrežite sve oštećene ili suhe listove. Ako se nadate vidjeti plodove na biljci, najvažnije je znati koju vrstu imate. Uzgaja se mnogo šarenolisnih vrsta koji su dekorativnije i manjeg rasta. Neke biljke banane ne cvjetaju prije no što narastu i do deset metara u visinu. Banane su navikle na tropska područja s višim udjelom organskih tvari u tlu pa ih je najbolje saditi u kompost. Bananu je nemoguće previše zalijevati ili previše nadohraniti! J.Kn.

NE PODNOSI NISKE TEMPERATURE

Biljka banane voli toplinu, zimi ne smije biti niža od 16 stupnjeva Celzijevih. Za uzgoj u vrtu pred zimu listove treba odrezati, a stabla obložiti slamom ili nekim drugim materijalom i prekriti folijom. U proljeće biljka će potjerati nove listove. U slučaju da se dio stabla smrzne, u proljeće treba skratiti stablo do zelenog dijela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike