Svijet
IPAK MOŽE...

Nikolić: Hrvatska ne može zaustaviti Srbiju na putu u EU
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

Vezani članci

“ŽRTVE” BREXITA

Srbiji stopirani pregovori s EU-om

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u utorak u Kruševcu da je nemoguće i neprihvatljivo da Hrvatska može zaustaviti Srbiju da uđe u Europsku uniju, kada je ispunila sve uvjete.

“Što god mi učinili, uvijek dođe neki potez kojim Hrvatska pokaže kako je dočekala vrijeme kada će moći utjecati na sudbinu Srbije”, rekao je Nikolić.

Svom srećom, dodao je, Europska unija je sastavljena od država u kojima postoji razum i apsolutno je nemoguće, neprihvatljivo i neće tako biti, da jedna država može zaustaviti drugu koja želi ući u EU i koja je ispunila sve uvjete, prenosi izjavu Tomislava Nikolića beogradska Politika.

No, činjenica je da Hrvatska i Velika Britanija nisu dale suglasnost da se 30. lipnja otvori poglavlje 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom. Kako je rečeno iz Vijeća Europske unije, Hrvatska to nije učinila “iz bitnih razloga“, a Velika Britanija iz “tehničkih“, zbog situacije s referendumom o britanskom napuštanju EU.

"Određene, iako neizvjesne, mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni dužnosnici u Vijeću, uz objašnjenje da "Hrvatska nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srbijanskog suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji".

Odgovarajući na pitanje je li Srbija spremna na velike potrese koje Brexit donosi Europi, Nikolić je rekao da “sve dok postoji EU, nevezano uz to koliko članova broji, bit će naš cilj”.V.T.

Zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije u Beogradu

Veleposlanik Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič rekao je da će nakon formiranja vlade Srbije biti održana za jednička sjednica dviju vlada - Slovenije i Srbije u Beogradu. “Čekamo formiranje nove vlade Srbije jer je odavno dogovoreno da ćemo odmah nakon toga održati zajedničku sjednicu dviju vlada. To će biti vrlo korisno jer će se procijeniti što je do sada učinjeno, kako dalje i što treba izmijeniti”, rekao je Gasparič. Dodao je da će prioriteti sjednice biti gospodarska suradnja, pregovori o sukcesiji, pomoć Srbiji u pregovorima s EU i kulturna suradnja. Upitan o odnosima dviju država ocijenio je da su tradicionalno odlični i da se dobro razvijaju. Rekao je da je Slovenija vrlo prisutna u pregovaračkom procesu Srbije s EU kao i da čvrsto vjeruje da će, natoč britanskom referendumu, taj proces ići dalje.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike