Osijek
GISKO - LJETNO RADNO VRIJEME

Posudba već od sedam sati, šest dana u tjednu
Objavljeno 29. lipnja, 2016.

Tko čitati voli i čini to svakoga od 365 dana u godini, sigurno zna da tijekom ljetnih mjeseci Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek prilagodi svoje radno vrijeme tom razdoblju godišnjih odmora, no uvijek ima u vidu svoje korisnike nastojeći i njima ugoditi.

Ove godine s ljetnim radnim vremenom startaju od ponedjeljka, 4. srpnja, do 27. kolovoza, pa će Centralna knjižnica te ogranci Donji grad, Retfala, Jug II i Industrijska četvrt raditi u suprotnim smjenama prema rasporedu koji korisnicima omogućuje pristup građi cijelog dana.

- Prijašnjih je godina dolazilo do nesporazuma i zbunjujućih situacija jer smo tri dana radili prijepodne, a tri poslijepodne. Ove smo godine korisnicima izišli u susret vodeći računa o tome da i naši djelatnici imaju zasluženo vrijeme za godišnji odmor - napominje Srđan Lukačević, voditelj Posudbenog odjela.

Za korisnike u prijepodnevnim smjenama, zbog vrućina, počinju tako raditi već od sedam sati, što je sat vremena ranije nego do sada. Ako nekomu, dodaje Lukačević, odgovara vraćanje posuđenih naslova u poslijepodnevnoj smjeni, uvijek to može učiniti ili u Centralnoj knjižnici ili u nekom od ogranaka, ovisno koji toga tjedna radi poslijepodne.

- No ni to nije na štetu djelatnika GISKO-a i njihovih dana za odmor. Niz smo godina osluškivali navike, želje i potrebe naših korisnika i mislim da je ovo najbolje rješenje za sve, koje ne remeti pravila naše struke, a udovoljava našim korisnicima - kaže Srđan Lukačević.

Novost je i da prvo zaduženje, zbog mogućih putovanja i godišnjih odmora, umjesto dosadašnjih 14 dana traje čak 30, a produženje zaduženja i dalje je 14 dana.

- Inače, korisnici imaju pravo tri puta po 14 dana, pa im, dakle, ukupno ostaje isti broj dana. Prvi smo dio spojili i produžili da se ljudi na godišnjem mogu opustiti - kaže Lukačević, dodajući kako im njihov sustav još uvijek ne omogućava online produžavanje, no nadaju se da će u budućnosti i to moći. Za sada je to moguće telefonom.

- Naravno, novi se naslovi nabavljaju ažurno, aktivnosti i radionice se, kao i svake godine, na dječjem odjelu održavaju svaki dan prema tjednim rasporedima, koji se objavljuju na mrežnoj stranici GISKO-a i društvenim mrežama. Bit će tu ponešto za svakoga, malo glume, čitanja, crtanja, filmova, predstava... - zaključuje Lukačević. N. Vekić

Novost je i da prvo zaduženje, umjesto 14, traje čak 30 dana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike