Osijek
DAROVITI NENAD LASTAVICA

Dobitnik triju Oskara znanja studirat će ruski i latinski jezik
Objavljeno 29. lipnja, 2016.

Nenad Lastavica, sada već bivši maturant II. gimnazije (jezične), dobitnik je triju Oskara znanja, dvaju iz hrvatskog i jednog iz latinskog jezika. Tri je puta bio državni prvak, a pet puta županijski prvak iz tih predmeta.

Ove je godine osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju iz hrvatskog jezika za srednjoškolce, a kao i svi državni prvaci, dobio je Oskar znanja na svečanosti u Zagrebu. Sve je to bio povod da prijam njemu u čast priredi Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika, na koji je pozvana Nenadova mentorica Valerija Karačić, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

- Ponosni smo jer je Nenad donio u Osijek tri Oskara znanja. On je jedan od onih mladih ljudi koji pronose glas Osijeka kao središta znanja, stoga želimo javnost upoznati s njegovim uspjehom – rekao je dogradonačelnik Ham te Nenadu uručio dar, tablet, za koji je rekao da je simboličan. Zaželio mu je da se nakon završetka studija vrati u Osijek i tu pronađe posao.

Nenad kaže da nije učio svoja dva omiljena predmeta zato da osvoji prvo mjesto u državi, već zato što ga zanimaju jezici.

- To je išlo spontano, radio sam u školi i kod kuće, kad god me nešto zanimalo iz tih predmeta tražio sam rješenje i tako učio - kaže Nenad koji je uz ta dva jezika u svojoj školi učio engleski, njemački i talijanski, a u školi stranih jezika i samostalno učio je ruski.

- Planiram studirati ruski i latinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a zatim te jezike predavati kao profesor u školi ili na fakultetu. Zanima me znanstveni rad, prije svega proučavanje jezika – kaže Nenad. Dodaje da se u latinski jezik zaljubio u srednjoj školi, a ruski mu je zanimljiv jer je slavenski jezik pa ga može uspoređivati s hrvatskim.

Nenadova mentorica Valerija Karačić otkrila je Nenadov talent.

- Nenad je mnogo radio samostalno i s prijateljicom iz razreda, također županijskom prvakinjom iz hrvatskog jezika. On ima jezični mozak, zna prepoznati pogrješku, a jezične probleme rješava sam. Drago mi je što je odabrao ruski i latinski jezik, jer je izvrsno poznavanje hrvatskog jezika odlična osnova za to - kaže prof. Karačić. Žao joj je, istaknula je, što šira zajednica teško prepoznaje talente i ne shvaća što znači imati u svojoj sredini trostrukog državnog prvaka.

- Nenad je jedan od 50.000 vršnjaka i prvi je među njima. Drago mi je da je Grad Osijek prepoznao koliko je bitno to što je Nenad postigao - zaključuje mentorica.

Nenadu bi dobrodošla stipendija, u srednjoj je školi primao županijsku. Dok čeka početak studija u Zagrebu, čita Anu Karenjinu u ruskom izvorniku, dar mentorice koji je naručila iz Moskve baš za svog darovitog učenika.

Vesna LATINOVIĆ
NA PONOS II. GIMNAZIJE

Vladimir Minarik, ravnatelj II. gimnazije, kaže kako je sretan što je Nenad pohađao njihovu školu i dodaje: - Nenad je samozatajan i jednostavan učenik, koji je na ispraćaju maturanta dobio najjači i najduži pljesak. Ponosimo se njime, jer je nesebičan te je brojnim učenicima pomagao u latinskom i hrvatskom jeziku. Nenad je od svoje škole dobio na dar laptop, a to će mu, uz tablet, poklon Grada Osijeka, biti velika pomoć u studiranju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike