Kultura
VEČERAS U HNK-U OSIJEK

Osječko ljeto kulture: Komedija “Gospođica iz Maxima” otvara OLJK 2016.
Objavljeno 29. lipnja, 2016.

I ovaj početak ljeta osječki posjetitelji kulturnih događanja, ali i gosti koji privremeno borave u Osijeku, od večeras, 29. lipnja do 12. srpnja ponovno će besplatno moći pogledati brojne zanimljive programe. Današnje svečano otvorenje bit će u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u 21 sat, nakon kojeg će biti odigrana komedija “Gospođica iz Maxima” Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Kako su svi programi besplatni, ulaznica za njih neće biti, osim za večerašnje otvaranje u HNK-u. Za tu će se prigodu ulaznice (po dvije) moći podići danas (srijeda) od 9 sati na blagajni HNK-a. Kako se pretpostavlja da će biti veliko zanimanje za njih, organizatori će u dvorištu kazališta postaviti veliko platno i 300 stolica iz kojih će se, kažu uz čašicu hladnog vina, moći pogledati događanja na pozornici kazališta.

Inače, Osječko ljeto kulture najznačajnija je kulturna manifestacija u Osijeku i cijeloj istočnoj Hrvatskoj koja već 16 godina zaredom nudi svojim građanima kvalitetne kulturne programe tijekom početka ljeta u cilju oživljavanja grada, posebice njegove barokne jezgre, Tvrđe. I ovaj je OLJK u organizaciji i produkciji Grada Osijeka, tijekom dva tjedna pruža niz visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti.

Jadan od najkvalitetnijih programa, a ujedno i jedina premijerna predstava u produkciji OLJK-a ove godine je tradicionalna nova predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, koje već niz godina pripremi novu predstavu za OLJK te ju uvrsti u redoviti program u sljedećoj kazališnoj sezoni.

Komedija “Ja magarac” na tekst Zvonimira Baloga jučer je predstavljena medijima na mjestu gdje će biti i odigrana 1. srpnja (premijera) i 4. srpnja (repriza) u 21 sat - u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Redatelj predstave je Dražen Ferenčina, dramaturginja je Nives Madunić Barišić, scenografiju, kostime i lutke dizajnirala je Saša Došen Lešnjaković, glazbu je napisao Igor Karlić, a scenski pokret djelo je Alena Čelića. U predstavi igraju Đorđe Dukić, Areta Ćurković, Aleksandra Colnarić, Tihomir Grljušić, Edi Ćelić i Kristina Fančović.

Ivica Lučić, ravnatelj DKO-a, izrazio je zadovoljstvo tradicionalnim sudjelovanjem, i to premijernom predstavom, na ovoj manifestaciji. Dogradonačelnik Vladimir Ham rekao je da organizatori potiču predstave koje su za djecu, ali koje rado pogledaju i odrasli, a Ljerka Hedl, svih 16 godina u organizaciji OLJK-a, upozorila je da je ovo jedna od najvažnijih predstava ove godine. O radu na predstavi i posebice zanimljivom, “teškom” Balogovu tekstu govorio je redatelj Dražen Ferenčina, podsjetivši da mu je to treća režija u DKO-u. Dramaturginja Nives Madunić Barišić podsjetila se svojih mladih dana u Osijeku i odlazaka u DKO, a Alen Čelić, također rođeni Osječanin, izrazio je zadovoljstvo prvim radom u DKO-u. Autor glazbe Igor Karlić zaključio je da uz pokret i pjesme predstava ima i elemente mjuzikla. Sve će se to moći vidjeti na dva izvođenja tijekom OLJK-a, a na redovitom repertoaru u osječkom donjogradskom kazalištu bit će najesen.

Darko KOVAČEVIĆ

besplatno

NI JEDAN PROGRAM NEĆE SE NAPLAĆIVATI

KOMEDIJA IZ KOMEDIJE

OLJK 2016. otvara zagrebačko kazalište Komedija predstavom “Gospođica iz Maxima” Georgesa Feydeaua. Ova je komedija premijerno odigrana 17. siječnja 1899. u Parizu. Vrckasta kurtizana zamijenjena je za damu iz visokog društva i sada je nehotice u središtu pozornosti. Njezina iskrenost i neposrednost, šarm i ljepota nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a ona dobiva priliku da raskrinka sav lažni moral pomodnih francuskih salona. Pitanja lažnog morala i plitke malograđanštine uvijek su aktualna, osobito kad ih na pozornici čujemo iz pera jednog od najvećih majstora komedije u povijesti dramskog teatra. Redatelj je Ivica Kunčević, a glavne uloge igraju Sandra Bagarić, Jasna Palić Picukarić, Saša Buneta i Željko Duvnjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas