Kultura
19. ĐAKOVAČKI SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Dobitnici nagrada “Julije Benešić” Ivica Matičević i Ivana Buljubašić
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade “Julije Benešić” je Ivica Matičević za knjigu kritika “Mjera za priču”, dobitnica istoimene Povelje uspješnosti je Ivana Buljubašić, mlada osječka autorica, za svoj niz književnih kritika, a Helena Sablić Tomić dobitnica je posebne nagrade, dodijeljene, kako je rekao predsjednik DHK – Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Mirko Ćurić, iznimno ove godine, i to za knjigu “Dodir teksta”. Obznanjeno je to jučer na kraju dvonevnih 19. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, održanih u sklopu 50. Đakovačkih vezova, a čiji je program i ove godine bio vrlo sadržajan.

Ipak, 19. Susrete obilježilo je predstavljanje projekta petoknjižja Cvelferica: panonizam, pismo književnosti i kulture. Opsežan i zahtjevan je to rad s nizom nositelja i suradnika projekta, a koji se bavi Cvelferijom, područjem od devet sela u županjskom dijelu kraj Save. Bavi se produkcijom cvelferijskog prostora, a brojke u projektu su impozantne, počevši od 92 kazivača, 20-ak zapisivača...

- Petoknjižje je nastalo nakon poplava u Cvelferiji i donosi jednu novu dimenziju. Nastalo je u godinu dana i izvanredno je vrijedno - rekao je Goran Rem, koji je s ostalim nositeljima i suradnicima projekta Cvelferiju predstavio kao vrlo živ prostor kulture, pisma, pučkog izričaja, brojnih kazivača... U njezinu nastajanju opsežno je terensko snimanje, zapisivanje, kazivanje... O radu na Cvelferici govorila je Anita Tufekčić, jedna od tri cvleferske školske knjižničarke angažirane na projektu, u kojem je posao terenskog i korpusnog pretraživanja, rekla je, bio vrlo dinamičan i složen.

– Najotvoreniji dio rada bilo je terensko zapisivanje i snimanje kazivača. Stalni je i tezni ton istraživačkom radu davala strategija panonizma, koju su kao pretprojektnu misao 2014. objavili Sanja Jukić i Goran Rem, pa nam je ta panonistička nit bila nazorskom vodiljom. Bilo nam je uzbudljivo osvijestiti kako naše cvelferske stvaratelje, na primjer, našeg pučkog mudraca čika Đuku Galovića, smještamo u prostor koji označavaju s jedne strane veliki povijesni humanist Janus Pannonius, a s druge srane punker Satan Panonski. Drugu važnu potku radu davala je neusporediva informiranost legendarnog Ivice Ćosića Bukvina, čijih je odličnih 30-ak kulturno-povjesničarskih knjiga, ali i otvorenost i potpuna dostupnost u radu, bilo izvorom niza podataka - rekla je, uz ostalo, Tufekčić.

Cvelfericu su predstavili i njezini ostali autori – Ivan Trojan, Sanja Jukić i Ružica Pšihistal.

- U nastajanju Cvelferice kao da su svi željeli progovoriti u njoj - rekla je Pšihistal o širokom krugu suradnika i drugih imena u nastajanju ovog petoknjižja.

– Bile su prvotno predviđene tri knjige, a Cvelferica se pretvorila u megaprojekt - rekao je Mirko Ćurić, a projekt je pozdravila i suradnica na projektu Vera Erl.

Inače, 19. Susreti počeli su prekjučer poslijepodne u Hrvatskom domu prigodnim riječima predsjednika DHK-a Božidara Petrača i predsjednika Matice hrvatske - Ogranak Đakovo Vlade Filića.

- Iako je književne kritike sve manje u medijima, ona postoji i dalje i ne predaje se - ocijenio je Petrač. Na njezinu važnost upozorio je i književni tajnik Matice hrvatske i glavni urednik Vijenca Luka Šeput, a u nastavku preksinoćnjeg programa predstavljena je knjiga “Zlonjiva” Josipa Palade te časopisi Društva hrvatskih književnika. Predstavljen je i zbornik prošlogodišnjih Susreta, a u sklopu ovogodišnjih dio programa održan je u Centru Amadea, gdje je, uz ostalo, otvorena izložba Predraga Gola. Suzana Župan

Cvelfericu voda i dalje prati

Nastala kao projekt nakon poplava u Cvelferiji, da se njime sačuva i na kup stavi njezino pisano i drugo blago, čini se da voda i dalje prati Cvelfericu. Jer petoknjižje je trebalo biti predstavljeno prekjučer, prvoga, a ne jučer, drugoga dana Susreta. No autore je prekjučer u dolasku u Đakovo spriječilo kišno nevrijeme.

Helena Sablić Tomić dobitnica je posebne nagrade za knjigu “Dodir teksta”

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike