Regija
PRILOG JUBILEJU

Premijera filma “50 godina Đakovačkih vezova”
Objavljeno 29. lipnja, 2016.

ĐAKOVO - U četvrtak, 30. srpnja, u 10.30 sati bit će prikazan film “50 godina Đakovačkih vezova” kao doprinos zlatnom jubileju te smotre folklora Slavonije i Baranje što je odavno nadišla hrvatske okvire. Četrdesetminutni film dokumentarna je promidžbena priča o Vezovima, njihovih pola stoljeća održavanja i ljudima koji su ih osnivali i davali im doprinos pet desetljeća.

Priča je to i o gradu Đakovu te njegovim znamenitostima, o njegovoj ambijentalnosti koja također daje pečat Vezovima. Autor filma je Mario Šulina, službeni fotograf i snimatelj te folklorne manifestacije. Film je zamišljen kao ugođajni vremeplov riječju i slikom kroz 50 godina smotre, s brojnim sugovornicima koji su niz godina (bili) aktivni u Vezovima, na njihovoj pozornici ili u pozadini, organizaciji smotre, s dokumentarističkim materijalom Foto-kino kluba Đakovo, materijalima iz privatnih zbirki te fotografijama iz objektiva đakovačkih fotografa iz prvih godina Vezova, njihova stasavanja, hoda kroz godine..., pa sve do današnjih dana.

– Osim snimaka Vezova i njegovih programa – svečanih otvaranja smotre, povorke, izbora najljepših narodnih nošnji, folklornih i drugih programa, starih fotografija, film će obuhvatiti i druge ljepote, znamenitosti grada poput katedrale, Ergele, lipicanaca, kadrova grada snimljenih iz zraka, korza, Đakovčana... Jer, grad čine njegovi ljudi - najavljuje Šulina. Sugovornici u filmu prisjećaju se osnivanja Vezova, prvih godina održavanja, proljećarske 1971., ratnih godina u gradu, zanimljivosti, zanimljivih gostiju, situacija, novosti uvedenih tijekom vremena u smotru i dr.

Iza projekta stoje Produkcija Nova i Grad Đakovo. Inače, Mario Šulina već je godinama angažiran na snimanju i fotografiranju đakovačke smotre te je u više prigoda bio i autor njenog vizualnog identiteta, osmišljavajući plakate i druge materijale Vezova. Dosad je snimio četiri dokumentarna i promidžbena filma “Nosili su bunđur reklju”, “Zvonila su zvona katedrale naše”, “Moj grad” i film o ljeljama. S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike