Regija
POTPORA PODUZETNIČKIM PROJEKTIMA

Multinormu i Akordu 14,5 milijuna nepovratnih kuna
Objavljeno 29. lipnja, 2016.

ŽUPANJA - Ministarstvo poduzetništva i obrta, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije predstavilo je projekte financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj s nepovratnih više od 82 milijuna kuna. Među korisnicima 14 projekata i dvije su tvrtke iz županjske Posavine, Multinorm Gradište i Akord Županja.

Multinorm se bavi projektiranjem i proizvodnjom alata, naprava i specijaliziranih uređaja za automobilsku i srodne industrije, a 99 posto proizvoda izvozi na europsko tržište.

Ograničavajući faktori za jačanje konkurentnosti tvrtke nedovoljni su prostorni kapaciteti za proširenje proizvodnog programa, neadekvatna proizvodna oprema za ispunjenje tržišnih zahtjeva, neiskorišten izvozni potencijal te nedovoljna stručna znanja za komercijalizaciju proizvoda. Oni bi se trebali otkloniti projektom “Povećanje tehnoloških i prostornih kapaciteta za diversifikaciju proizvodno-uslužnog procesa tvrtke Multinorm” koji se provodi od 1. lipnja 2016. do 1. lipnja 2018. godine. Ukupna vrijednost ulaganja je 39,444.001 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi 30,673.888 kuna.

Prema podacima dobivenim iz Odnosa s javnošću Ministarstva poduzetništva i obrta, Multinormu je dodijeljena potpora u ukupnom iznosu 13,839.474 kuna. Projekt predviđa gradnju i funkcionalno opremanje proizvodne hale koja će omogućiti širenje proizvodnje. Obuhvaća i preseljenje svih poslovnih aktivnosti iz Cerne u Gradište, eliminaciju troškova najma i energetske uštede. Vrlo važan faktor je i ostvarenje svih preduvjeta za uvođenje usluge cjelokupne montaže finalnog proizvoda, što će omogućiti odrađivanje kompleksnijih i profitabilnijih projekata. Tako će biti ostvarena svrha projekta - širenje usluga i jačanje konkurentnosti na europskom tržištu. A pridonijet će i ostvarenju općeg cilja - jačanju konkurentnosti metaloprerađivačke industrije u Hrvatskoj te industrijskom rastu i povećanju izvoza industrije RH na tržište EU-a. Predviđena je i nabava tehnologija za modernizaciju i automatizaciju procesa strojne obrade metala, stručno usavršavanje za rad na novim tehnologijama te sudjelovanje na međunarodnom sajmu.

Projekt “Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja tvrtke Akord kroz nabavu novih strojeva i programskih rješenja” provodit će se od 1. srpnja 2016. do 1. rujna 2017. godine.

Akord se bavi proizvodnjom i prodajom namještaja, proizvodnjom i ugradnjom aluminijskih ograda i komarnika za prozore i vrata. Ukupna vrijednost investicije je 1,697.031 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi 1,353.214 kuna. Dodijeljena mu je potpora od 618.966,45 kuna. Projekt bi, pojašnjavaju u Ministarstvu, trebao riješiti problem konkurentnosti nabavom i instalacijom novih strojeva i opreme, programskih rješenja i edukacije zaposlenika. To će omogućiti kvalitetniji i ekonomičniji proizvod, pridonijet će i podizanju energetske učinkovitosti proizvodnje i smanjenju troškova električne energije. Investicija će riješiti problem nedostatnih proizvodnih kapaciteta, pridonijeti novom zapošljavanju te će ojačati tržišnu poziciju na domaćem tržištu, ali i započeti izvoz na tržišta EU-a. Sve će to također pridonijeti povećanju konkurentnosti tvrtke Akord, ali i povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

konkurentnost

NA EU TRŽIŠTU JAČA HRVATSKI IZVOZ

U Multinormu 22, a u Akordu dva nova radna mjesta

Očekivani učinci Multinormovog projekta povećanje je prihoda od prodaje za 50 posto, prihoda od izvoza za 84 posto, produktivnosti za 17 posto i otvaranje 22 nova radna mjesta.

Akord očekuje povećanje prihoda od prodaje za 39 posto, prihoda od izvoza za 100 posto, produktivnosti za 10 posto i otvaranje dva nova radna mjesta.

99

posto proizvoda Multinorm izvozi na europsko tržište

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike