Sport
SJAJNA ITALIJA U PARIZU

“Furija” predala naslov prvaka
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Finalisti posljednjeg Eura sučelili su se četiri godine poslije već u osmini finala. Početak dvoboja u Parizu obilježila je prvo jaka kiša, a onda bolja igra - Talijana.

Već u 8. minuti prva prigoda i odlična reakcija De Geae, koji je zaustavio udarac glavom Pellea sa šest metara. Tri minute poslije zatresla se i vratnica španjolskog gola, nakon “škarica” Giaccherinija, no kasniju moguću opasnost je otklonio sudac Cakir, koji je vidio opasnu igru. Italija je bila čvrsta u obrani, brza u transformaciji, stoga ne čudi da su Španjolci bili na mukama. U 25. minuti De Sciglio je ubacio slijeva, ali Parolov udarac glavom nije bio precizan. Četiri minute kasnije, nakon još jednog ubačaja s lijeve strane. Ramos je nespretno reagirao i gotovo zatresao vlastitu mrežu. No, “furija” je ubrzo kapitulirala. Nakon što je nepropisno zaustavljen Pelle, Italija je dobila “slobodnjak” na udaljenosti od 19 metara. Izveo ga je Eder, snažno, a De Gea je kratko odbio loptu na koju prvo natrčava Giaccherini, a ona potom dolazi do Chiellinija, koji je precizan iz blizine za zasluženo vodstvo. Neposredno prije odlaska na odmor još jedna dobra reakcija najboljeg španjolskog igrača u prvom dijelu, vratara De Geae, koji je zaustavio odličan udarac Giacchernijia, izvadivši loptu iz lijevog gornjeg kuta.

Na otvaranju drugog dijela izgledalo je da ćemo vidjeti malo opasniju i žešću Španjolsku (ulazak Aduriza, koji je zbog ozljede zamijenjen u završnici), ali taj dojam nije dugo trajao. U 55. minuti sjajna akcija i prigoda za povećanje vodstva. Akcija “azzura” u četiri poteza gurnula je Edera u prigodu utakmice, izišao je sam pred suparničkog vratara, kojeg je pogodio u prsa. Sedam minuta kasnije ponovo je bilo “vruće” pred istim golom, ali krivo dodavanje odnijelo je još jednu prigodu u vjetar. U 70. minuti napokon i jedan opasan udarac Aduriza, ali sa 16 metara nije pogodio okvir gola. Pojačani pritisak donio je i ozbiljne prijetnje, koje je neutralizirao Buffon. Stari lisac je u 76. minuti zaustavio Iniestin volej, a malo potom i bombetinu Piquea. Jednu takvu uputio je Insigne u 85. minuti. Najopasniji Španjolac bio je Pique, koji je u 89. minuti sa šest metara šutirao po zemlji, ali Buffon nije dao. U prvoj minuti sudačke nadoknade, konačno rješenje. Puno prostora na polovici španjolske ostavilo je Italiji da razvije preciznu akciju, koju je nakon ubačaja Darmiana s peterca volejem zaključio Pelle.

Italija je tako uzvratila za poraz (0:4) iz 2012., zasluženo je razvlastila prvaka Europe i ušla u četvrtfinale. A tamo ih u Bordeauxu, 2. srpnja čeka Njemačka.

Nino BENČINA

PARIZ - Stadion Saint-Denis. Gledatelja: 80.000. Sudac: Cüneyt Cakir (Turska) - 6. Strijelci: 1:0 Chiellini (33), 2:0 Pelle (90+1). Žuti kartoni: De Sciglio, Pelle, Thiago Motta (Italija), Nolito, Busquets, Silva (Španjolska). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: GIORGIO CHIELLINI (ITALIJA)

ITALIJA

2(1)

Buffon 7, Barzagli 7, Bonucci 7, Chiellini 7,5, Florenzi 6,5 (od 84. Darmian), Parolo 6,5, De Rossi 6 (od 53. Thiago Motta 6), Giaccherini 7, De Sciglio 6,5, Eder 6,5 (od 82. Insigne), Pele 7,5.

ŠPANJOLSKA

0(0)

De Gea 6,5, Juanfran 5, Pique 5,5, Ramos 5, Jordi Alba 5, Busquets 5,5, Fabregas 5, Iniesta 6, Silva 5,5, Morata 5,5 (od 70. Vasquez), Nolito 5 (od 46. Aduriz 5,5, od 82. Pedro).

Možda ste propustili...

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

REDOVITA SKUPŠTINA HNS-A

Nakon Marića šef postaje - stranac

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike