Sport
COPA AMERICA

Čileu naslov, oproštaj Messija
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Pobjednik Copa America Centenario je Čile, koji je u finalu u New Jerseyju svladao Argentinu 4:2 boljim izvođenjem jedanaesteraca. Osim izgubljenog finala, Argentince je dočekao novi šok, jer je Messi najavio kako mu je to bila posljednja utakmica u dresu reprezentacije.

Nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka, isto kao ni prošle godine, kada su također u finalu igrale iste reprezentacije, a i tada su precizniji bili Čileanci koji do prošle godine nisu imali ni jedan naslov. Jedan od argentinskih tragičara bio je i Messi koji je promašio prvi jedanaesterac, nakon što je Romero obranio Vidalu. Preostali čileanski izvođači bili su precizni, dok je Bravo “skinuo” pokušaj Biglije pa je Čile proslavio drugi naslov. Tako je Argentina u nepuna 24 mjeseca izgubila tri velika finala, 2014. Svjetsko prvenstvo nakon produžetaka od Njemačke, a posljednje dvije godine dvije cope od Čilea nakon jedanaesteraca. U sva tri je sve moglo biti drugačije po “albiceleste”, da su napadači, a posebno Higuain, bio precizniji, no najbolji strijelac u Europi prošle sezone i ovaj je put zapucao čisti zicer. Imali su Argentinci još prilika, no nije bilo preciznosti pa su o trofeju odlučivali penali koji su još jednom bili kobni po njih. Inače, obje su reprezentacije veći dio utakmice igrale s desetoricom, Čileu je bio isključen Diaz (28.), dok je Argentina ostala bez Roja (43.). Osim naslova prvaka, Čileu su pripale i sve pojedinačne nagrade, jer je najboljim igračem proglašen Sanchez (tri pogotka i četiri asistencije), najefikasniji je strijelac Vargas (6), a najbolji vratar Bravo.

- Bez riječi sam. Zahvaljujem suigračima i svima koji su nam pružali podršku. Sada je vrijeme slavlja za Čileance - poručio je nakon finala Sanchez.

Slavlje se očekivalo u Argentini, no umjesto toga dobili su dvostruki šok. I dalje na naslov čekaju od 1993., kada su uzeli posljednju Copu, a sada su ostali i bez najboljeg igrača koji je prije nekoliko dana postao i rekorder prema broju pogodaka u nacionalnom dresu. No, razočaranje zbog četvrtog izgubljenog finala (Copa 2007., 2015., 2016., SP 2014.), te očito veliki pritisak u domovini, utjecali su na 29-godišnjeg Messija koji je sa suzama ispratio novi reprezentativni neuspjeh nakon kojega je najavio kraj.

- Teško je sada analizirati, prvo što mi pada na pamet je da je ovo kraj. Za mene je gotovo igranje u reprezentaciji. Bila su četiri finala, uspjeh s Argentinom želio sam najviše, no nije išlo. Jako sam tužan, promašio sam jedanaesterac i to je to. Mislim da je ovako najbolje za sve, i za mene i sve druge, to i mnogi žele. Navijači nisu sretni s plasmanom u finale, a nismo ni mi - razočaran je bio nakon poraza Messi, a čini se kako bi njegovim primjerom mogao još poneki od prvotimaca. G. Roguljić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku