Novosti
PRIPREME ZA IZBORE U HDZ-U

Plenković i dalje jedini kandidat
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Predsjedništvo HDZ-a na svojoj je sjednici u ponedjeljak poslijepodne utvrđivalo detalje oko izbora novog predsjednika stranke prema načelu “jedan član jedan glas” koji će se održati 17. srpnja. Formiran je i stožer za parlamentarne izbore koji će voditi Damir Jelić te radna skupina na čijem čelu će biti Ivana Maletić čiji je cilj kvalitetnija izrada programa za parlamentarne izbore.

Prema svim najavama, najizgledniji kandidat za predsjednika HDZ-a i dalje je Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu, a nakon što su od utrke odustali Tomislav Tolušić i Oleg Butković HDZ je u potrazi za još jednim kandidatom kako bi se pobjedniku osigurao stvarni izborni legitimitet kroz filtar unutarstranačke demokracije. Jedan od njih mogao bi biti Darko Milinović koji u ponedjeljak nije želio otkriti hoće li se kandidirati za šefa stranke nakon što je na to mjesto ostavku dao Tomislav Karamarko. Ocijenio je, međutim, kako u izboru budućeg predsjednika ulogu ne bi trebala igrati njegova usporedba s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem.

- Odluku o kandidaturi donijet ću kad za to dođe vrijeme, ali pozivam sve one koji novog predsjednika HDZ-a hoće uspoređivati s najgorim premijerom u povijesti Hrvatske Zoranom Milanovićem da ne vrijeđaju sve predsjednike općinskih, gradskih i županijskih odbora, jer sam siguran da mu se svi oni mogu suprotstaviti - rekao je Milinović i ocijenio kako će novi predsjednik HDZ-a, tko god to bio, na parlamentarnim izborima pobijediti Milanovića.

- S druge strane, priznajmo Zoranu Milanoviću da je i fakin u SDP-u kad treba. Trebamo imati fakina i u HDZ-u, ako to bude trebalo. Zoran Milanović je i ratnik za svoj SDP ako treba, mi moramo imati i ratnika za HDZ ako treba - uvjeren je Milinović. I on je ocijenio kako bi “možda bilo dobro da HDZ ima dva kandidata”.

Predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić već je javno podržao kandidaturu europarlamentarca Andreja Plenkovića, a novinarima je kazao kako je riječ o njegovu stavu te kako će o tome još raspravljati tijela u gradskoj organizaciji.

Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović nisu htjeli otkriti namjeravaju li se kandidirati na čelo stranke. Hasanbegović je novinare uputio da o tome pitaju vidovitog Milana, a na pitanje što će biti presudno za odluku uzvratio je: “Kako grah padne.”

Andrej Plenković uživa povjerenje županijskih središnjica HDZ-a, a javnu poporu dosad su mu iskazali Vladimir Šeks, Tomislav Čuljak i kolega u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier. Rok za prijavu i prikupljanje 5000 tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu je 6. srpnja.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je nakon sjednice Predsjedništva izjavio kako je donesena i odluka “o formiranju radne skupine za izmjenu statuta s ciljem unutarnje demokratizacije stranke”.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Milijan Brkić

zamjenik predsjednika HDZ-a

PREDSJEDNIK STRANKE NEĆE BITI ONE MAN SHOW

Do kraja tjedna ću reći hoću li se kandidirati za predsjednika HDZ-a, rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nakon sjednice Predsjedništva, dodavši kako je nekim kandidatima već dao svoj potpis. Rekao je da “predsjednik stranke neće biti one man show, već će on biti prvi među jednakima, a više ovlasti dobit će druga tijela u stranci”. Brkić je istaknuo kako do sada “nema ni jednog kandidata za predsjednika HDZ-a, već da su samo neki izrazili želju da to postanu”. Potvrdio je i da je HDZ već počeo razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima za izbore te poručio da su otvoreni za suradnju sa svim strankama Domoljubne koalicije.

Najčitanije iz rubrike