Novosti
STRAH OD TIGRASTOG KOMARCA U BRODU

Cvitković: Nema razloga za paniku, stalno pratimo stanje
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

Vezani članci

UPOZORENJE IZ SUSJEDNE ZEMLJE

Tigrasti komarac širi se i uz Savu u BiH

Iako je nedavno u graničnom području kod Slavonskog Broda zabilježena pojava azijskog tigrastog komarca koji, između ostaloga, može biti prijenosnik virusa zika, iz Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije poručuju kako nema mjesta panici. Uništavanje komaraca provodi se redovito, kaže ravnatelj Zavoda Ante Cvitković, pozivajući građane da i sami spriječe njihovo razmnožavanje.

- Larvicidni tretmani na području Slavonskog Broda rađeni su prošli tjedan kao i monitoring potrebe za adulticidnim tretmanom. I dalje ćemo pratiti stanje na 20 pozicijskih klopki koje su u sklopu nacionalnog programa postavljene u okolici gdje se tigrasti komarac pojavio - kaže Cvitković.

U svakom slučaju, dodaje, nema razloga za paniku, jer je do sada na području Hrvatske samo kod jedne pacijentice, povratnice iz Brazila, utvrđena infekcija virusom zika.

Kako se tigrasti komarac prvi put pojavio na području Brodsko-posavske županije, opreza ipak nikad dosta, jer je riječ o prilagodljivom i nezaustavljivom napasniku, potencijalnom prijenosniku niza bolesti poput denga groznice i zika virusne infekcije. Ova “beštija” bode uglavnom danju, za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije predvečer i u ranojutarnjim satima. Osim edukativnih letaka koji su podijeljeni građanima, Grad Slavonski Brod organizirao je čišćenje raslinja u priobalju gdje se lakše razmnožavaju napasnici koji nakon toga lete u okoliš od 100 do 300 metara. Zbog toga Cvitković apelira na građane da izlijevaju vodu iz posuda, održavaju bazene, fontane i drugo jer voda koja stoji duže od sedam dana potencijalno je leglo i tigrastih komaraca. M.Radošević