Osijek
LJETO U DOMU TEHNIKE

Osnovci uče o solarnoj energiji
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

Dvjema radionicama, pod nazivima Ljetna škola solarne energije i Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi, jučer je počela manifestacija 14. Ljeto u Domu tehnike, koju tradicionalno, u vrijeme ljetnih školskih praznika, organizira Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka.

Većina se radionica održava u Domu tehnike, a radionici Ljetna škola solarne energije domaćin je Elektrotehnička i prometna škola.

- Imamo kabinet s opremom u kojem naši učenici uče o solarnoj energiji. Sada smo program prilagodili učenicima osnovne škole. Tako će u ovih tjedan dana polaznici naučiti osnovne solarne energije, a uz malo teorije bit će mnogo praktičnog rada - kaže voditelj radionice Vjekoslav Jakopović. Učenici u toj radionici uče o obnovljivim izvorima energije, FN panelima, spajanju modela solarnih elektrana različitih snaga... Naš sugovornik, inače profesor u Elektrotehničkoj i prometnoj školi, kaže kako su u vrijeme proljetnih školskih praznika u toj školi prvi put organizirali Školu solarne energije, koja je privukla velik broj učenika.

- Cilj je programa Ljeto u Domu tehnike kvalitetno korištenje slobodnog vremena djece u ljetnim mjesecima. Programi su osmišljeni tako da učenike upoznaju s osnovama tehničkih aktivnosti, koje bi poslije mogli samostalno usavršavati kroz programe Centra tehničke kulture ili udruga tehničke kulture. Predavači su profesori osnovnih i srednjih škola ili istaknuti članovi udruga tehničke kulture - kaže Terezija Blekić, tajnica Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka. Dodaje da u nekim radionicama još ima slobodnih mjesta, sve informacije mogu se dobiti na telefon 031/212-677, a detaljan opis radionica i online prijavnica nalaze se na: www.ztkgradaosijeka.hr.

Vesna LATINOVIĆ
VELIKO ZANIMANJE ZA LIKOVNU UMJETNOST U TEHNIČKOJ KULTURI

Veliko je zanimanje učenika privukla radionica Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi. Naime, tu radionicu pohađa rekordnih 17 učenika. Održava se u Domu tehnike, predavači su Zoran i Ida Đurkić, a obrađuju se teme likovna priprema tehničkog projekta, perspektiva, osnovne crtačkih i slikarskih tehnika te mnoge druge.

Najčitanije iz rubrike