Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Zaiskrilo tek oko
gradonačelnikovih
neizvršenih obećanja
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

U iduće dvije-tri godine, zahvaljujući trendu pozitivnog poslovanja, Grad Osijek mogao bi u cijelosti pokriti svoj preneseni dug iz ranijih godina, a sada u iznosu od 27 milijuna kuna. Prije dvije godine proračun je bio u plusu s 1,5 milijuna, a 2015. godina završena je s 9,5 milijuna kuna “viška”.

Tako je jučer na 27. sjednici Vijeća Grada Osijeka, posljednjoj uoči ljetne stanke, obrazložen rebalans proračuna Grada za 2016. godinu. Usvojenim prijedlogom rashodi i izdaci veći su za 7,6 milijuna kuna, od čega se na proračunske korisnike odnosi 6,9 milijuna. To konkretno znači da će se trgovačkim društvima u vlasništvu Grada dodatno dati subvencije u iznosu od dva milijuna kuna, od kojih polovinu dobiva GPP. Povećanje sredstava dobit će i HNK (400 tisuća kuna), Dječje kazalište Branka Mihaljevića (300 tisuća), i GISKO (100 tisuća kuna). Povećana su i sredstva za potrebe Javne profesionalne vatrogasne postrojbe.

No i ova sjednica počela je s pitanjima i prijedlozima vijećnika, čini se kako je počela predizborna utrka. Vijećnici, gotovo odreda iz oporbenog HDSSB-a, podsjetili su gradonačelnika Vrkića na nerealizirana obećanja iz njegove predizborne kampanje - besplatni vrtići (Sikora), prazna gospodarska zona Nemetin (Bubalo), semafor u Tenji (Povreslo)...

Najotvoreniji je bio Josip Salapić koji je od Vrkića zatražio da nabroji one projekte koje je kao gradonačelnik sam inicirao i dovršio. Ciljao je naime na činjenicu kako se investicije u Osijeku, poput južne obilaznice, kolektora, spajanje šetnica..., realiziraju sredstvima državnih tvrtki.

- Na ovo vam mogu odgovoriti samo usporedbom kao da ste mi dali u zadatak da preplivam Dravu, ali zavezanih ruku i nogu - odgovorio je Vrkić. No priznao je kako je napravio pogrešku obećavši besplatne vrtiće.

- I to zato jer sam očekivao velik novac u gradskoj blagajni, a ona ne samo da je bila prazna, nego je bila i u minusu - odgovorio je Vrkić.

Među pitanjima su se uobičajeno našli i komarci (zašto do sada nisu tretirani Josipovac i Višnjevac), poteglo se i pitanje sudbine dječjeg odmarališta u Omišlju, ali i iznalaženja rješenje za OŠ Krežmu i prostora za vanjskim igralištem za njezine učenike. Naime, parcela koja je prekoputa škole, u vlasništvu Narodnih novina, oglašena je na prodaju pa je predloženo da Grad kupi taj prostor.

Dario KUŠTRO
HDSSB UMALO SRUŠIO KVORUM

U dijelu sjednice kada se trebalo raspravljati o poslovanju trgovačkih društva u vlasništvu Grada Osijeka za prošlu godinu, vijećnici oporbenog HDSSB-a napustili su sjednicu ostavivši je tako bez kvalificirane većine. No nakon petnaestak minuta dolaskom dijela vijećnika HDZ-a, broj nazočnih je vraćen “u pozitivu” te je sjednica nastavljena. Sve su nastavne točke od tada usvojene bez rasprave.

Najčitanije iz rubrike