Kultura
DONACIJA ZA VODOTORANJ

Kameni reljef s likovima heroja Ivana i Hrvoja
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

U povodu Dan državnosti u podnožju vukovarskog vodotornja - Diva Hrvatske, Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore iz Basela darovala je gradu Vukovaru “Donaciju Istine”, rad kipara Dubravka Radmana, koji je ovo izuzetno djelo, zajedno s gospodinom Lenkom Krizmanićem, donirao za vukovarski vodotoranj kako bi zauvijek ostalo upisano sjećanje na heroje Ivicu Ivanika i Hrvoja Džaltu, bez kojih vukovarski vodotoranj nikada ne bi postao ono što jest - simbol Vukovara, otpora i stradanja.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, preuzela je ploču u ime Grada Vukovara, koju su predali članovi HAZUD-a Vinko Mažar, prvi zapovjednik obrane Borova naselja i Trpinjske ceste i Zorica Gregurić, zagrebačka dragovoljka, braniteljica Vukovara.

“Ovaj tihi svjedok stradanja glasno svjedoči snagu ljubavi s više od 600 rana koje su tu vidljive te trajno svjedoče povijest, vukovarsku povijest života i smrti. Ivan Ivanika, 23-godišnji mladić, branitelj Vukovara, nije osvajao planinske vrhunce, osvajao je vrh ovoga vukovarskog diva. Prkoseći smrti svake noći izvjesio bi hrvatski barjak, simbol i putokaz, ali i znamen kako Vukovar još uvijek izdržava bjesomučne napade horde koja je iza sebe ostavljala pustoš i smrt. Ljubav za domovinu i slobodu svjedočio je i njegov prijatelj Hrvoje Džalto, koji je na samo njemu znane načine pronalazio nove hrvatske zastave tijekom tri mjeseca obrane hrvatskog Vukovara. Bila je to nepravedna borba, poput one između Davida i Golijata. Naši heroji nisu više među nama, no ipak su pobijedili i upravo mi na ovom mjestu svjedočimo tu pobjedu, jer pogledajte na vrh ovog vukovarskog diva. Pogledajte hrvatski barjak. Tu je, vijori se i govori nam o slobodi, o hrabrosti, o ljubavi”, rečeno je na predaji umjetnine.

Na kamenoj ploči, uz lica Ivice Ivanika i Hrvoja Džalte, nalaze se uklesane riječi hrvatske pjesnikinje Marije Dubravac Brisbane. D.Kć.

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike