Regija
KONJIČKI TURNIR

Uz europske vozače i zaprega iz Čilea!
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

PLETERNICA

U organizaciji Konjičkog kluba Pleternica i Grada Pleternice održan je 10. Međunarodni konjički turnir Pleternica 2016. u vožnji zaprega i Prvenstvo Hrvatske za jednoprege i dvoprege. Svoje umijeće prikazalo je 30 natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Italije, Čilea i Hrvatske.

Jedini takav turnir u RH

Mnogobrojne goste i sudionike pozdravila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, a turnir je otvorio veleposlanik Čilea u RH Juan Luis Nilo Valledor.

- Ovo je jedini turnir u Hrvatskoj na kojem se voze kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i Grad Pleternica uistinu je ponosni domaćin. Možemo se ponositi odazivom natjecatelja iz Europe, ali i svijeta, danas imamo i natjecatelja iz dalekog Čilea. Želimo i dalje unaprjeđivati turnir kroz razvoj infrastrukture na samom hipodromu kako bi u konačnici privukli turiste i izvan Požeško-slavonske županije koji bi došli pogledati konjički turnir, ali i sve drugo što Pleternica nudi – istaknula je Jozić. Ističe da su dobili potporu Hrvatskog konjičkog saveza te da će ubuduće Pleternica raditi na proširenju turističke i druge ponude gostima iz Europe i svijeta.

Prigodnim riječima obratio se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i istaknuo kako ljubav prema predivnim i plemenitim životinjama u Slavoniji ne prestaje te da u budućnosti očekuje još više sudionika i novih zaljubljenika u konjički sport. Turnir je službeno otvorio veleposlanik Čilea Juan Luis Nilo Valledor koji je došao bodriti natjecatelje iz svoje zemlje.

Prvak RH David Sušac

- Dragi ljudi puno vam hvala za čast koju ste mi ukazali da otvorim ovo natjecanje u koje je uključen i vozač iz Čilea. Čestitam svim stanovnicima Pleternice što žive u tako lijepom gradu. Čestitam gradskim vlastima i organizatorima i jako sam sretan što vidim ovdje i moju zastavu među ostalim zastavama – rekao je veleposlanik Čilea.

U međunarodnom dijelu turnira za dvoprege najbolji je bio Talijan Josef Dibak, drugo i treće mjesto pripalo je Mađarima, Nandoru Galambosu i Mezeiu Zsoltu. Prvak Hrvatske za dvoprege postao je David Sušac iz Konjičkog kluba Dalj, drugo mjesto pripalo je Dariju Dorušaku, predstavniku Konjičkog kluba Pleternica, a treće mjesto zauzeo je Adam Dorić iz Zaprežnog kluba Slavonac Slav. Brod. U natjecanju jednoprega najbolji je bio Tomislav Drenjančević, vozač Ergele Đakovo, drugi je Marko Albertović iz Zaprežnog kluba Slavonac Slav. Brod, dok je treći Ivan Lucić.

Na kraju međunarodnog konjičkog turnira održan je i memorijalni turnir u vožnji tradicionalnih slavonskih kola kojim se Konjički klub Pleternica želio prisjetiti svog prvog predsjednika, prerano preminulog Marka Baričevića. Prvi pobjednik natjecanja je Matej Bello sa suvozačem Stjepanom Katićem. Posjetitelji su na kraju mogli vidjeti i teklićko jahanje u kojemu je najbrža bila Klara Devčić. AGM Kruna

Sajam udruga i lovačke delicije

Uz program trodnevnog turnira svi posjetitelji hipodroma mogli su posjetiti Sajam udruga i gospodarstvenika, proizvođača suvenira i rukotvorina. Također su mogli uživati u besplatnom jahanju i lovačkom čobancu koji su kuhale lokalne lovačke udruge, a sav prihod od prodaje išao je u humanitarne svrhe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike