Autoglas
CESTOVNI TRKAČ

Premijera: Honda
Civic Type R
Objavljeno 28. lipnja, 2016.

Hondin cestovni trkač Civic Type R obišao je Europu da među sportskim “hothatchevima” podigne letvicu na najvišu razinu i ostvari relevantna vremena na pet legendarnih europskih trkališta: Silverstoneu, Spa-Francorchampsu, Monzi, Estorilu i Hungaroringu.

Ideja za taj pothvat javila se nakon što je Civic Type R doslovno pomeo konkurenciju ostvarivši najbolje vrijeme kruga na stazi Nürburgring Nordschleife u svojoj klasi u svibnju 2014. godine. Odlučeno je da prva stanica bude Silverstone, dom Velike nagrade Britanije. Za vozača je odabran Matt Neal, trostruki prvak Britanskog prvenstva turističkih automobila (BTCC). U svom prvom pokušaju, u travnju 2016. godine, na izrazito mokroj stazi ostvario je najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 44,45 sekundi. Nezadovoljni ostvarenim rezultatom, Matt Neal i Hondin tim vratili su se na Silverstone nekoliko dana kasnije i po suhoj stazi ostvarili najbolje vrijeme od 2 minute i 31,85 sekundi.

Početkom svibnja na red je došao Spa-Francorchamps u Belgiji, prepoznatljiv po svojoj Eau Rouge seriji zavoja. Za volanom Civic Type R-a ovaj se put našao Hondin novak Rob Huff, koji je ostvario najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 56,91 sekundu. Na stazi u Monzi upravljač u ruke uzeo je Mađar Norbert Michelisz, član Hondine WTCC momčadi, koji je ostvario vrijeme kruga od 2 minute i 15,16 sekundi. U portugalskom Estorilu vozač je bio Bruni Correiai, koji je ostvario vrijeme od 2 minute i 4,08 sekundi. Na kraju, Hondin tim stigao je na posljednju stanicu svoga pothvata, u mađarski Hungaroring. Civic Type R vozio je Norbert Michelisz, postigavši najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 10,85 sekundi. Time je na najbolji način završen ovaj fenomenalni Hondin pothvat.

Milan BUGARIĆ

U realizaciju se krenulo nakon što je Civic Type R pomeo konkurenciju na stazi Nürburgring u svibnju 2014.