Sport
OBRAĆANJE ANTE ČAČIĆA

Ponudit ću mandat
Objavljeno 26. lipnja, 2016.
Atmosfera oko reprezentacije bila je loša, a za to su mediji najviše zaslužni - poručio je hrvatski izbornik

Vrlo emotivan bio je nastup izbornika Ante Čačića dan nakon što se Hrvatska oprostila od Eura. Globalno, Hrvatska je izgledala dobro, svojim igrama "kupila" je naklonost gotovo svih komentatora, ali na kraju je opet ostala bez adekvatne nagrade. Ispadanje u osmini finala turnira sigurno nije bio krajnji domet ove reprezentacije. Noć nakon utakmice bila je sigurno duga i olovna za izbornika.

- Nakon takve utakmice i takvog poraza san teško ide na oči, ali uspio sam malo odspavati. Došao je novi dan i treba se okrenuti novim izazovima. Žalovanje će proći. Tako ja na to gledam - rekao je u uvodu naš izbornik.

Nisam trebao mijenjati

Onda se okrenuo činjenicama.

- Idemo kući, a da nismo izgubili ni jednu utakmicu u 90 minuta. Portugal, pak, nije dobio ni jednu pa će igrati u četvrtfinalu. Takav je nogomet i kladionice ne bi zarađivale da je sve predvidivo.

Odbacio je kritike kako je Hrvatska igrala preoprezno.

- Portugal je u prva tri susreta na vrata suparnika pucao 25 puta, a nama je šutno pet puta. Na svim tim susretima do utakmice s nama imao je 60 posto posjeda lopte, a protiv nas je bio u podređenom položaju. Sjeća li se netko kada je Ronaldo na nekoj utakmici uputio jedan jedini udarac prema suparničkom golu? Zamjene? Možda ih uopće nisam trebao niti raditi, jer ulazak Pjace možda je bio signal momčadi da krene u napad koji nas je na koncu koštao pogotka. Nije bilo ni jednog parametra prema kojem je Portugal trebao pobijediti tu utakmicu. Imali smo ritam, imali smo prilike, a za konačnu radost nedostajao nam je samo pogodak.

Pobjegla i suza

Onda je izbornik otišao u "zonu sumraka". Na pitanje bi li nešto mijenjao u taktici za Portugal, umjesto odgovora počeo je obračun s medijima.

- Osjećam veliki ponos zbog svega što smo napravili. Ukupna atmosfera oko reprezentacije bila je loša, a za to su mediji najviše zaslužni. Podrivali ste atmosferu, ali niste uspjeli. Imali smo mnogo problema kroz kvalifikacije s nenogometnim stvarima, a moje imenovanje na izborničku poziciju dočekano je na nož. Podržavali ste huligane u njihovim nastojanjima da unište naše snove na Euru. Međutim, mi smo ih svojim igrama i stavom otjerali. Nisu to učinili ni orepići ni ostojići... I nećete igrače učiniti nesretnima zbog ovog ispadanja. Nesretni su dovoljno sami po sebi. Mnogi od njih igrali su najbolji nogomet u svojim karijerama, a vi se sad bavite sitnicama. Recite mi kada je reprezentacija odigrala četiri utakmice na tako visokoj razini. Ostavili su igrači srce na terenu. Udarajte po meni, ali njih pustite na miru. Suze koje su igrači pustili nakon utakmice, za mene su najdojmljiviji trenutak ovog turnira. Pamtit ću i podršku koju smo imali u domovini. Uspjeli smo ujediniti Hrvatsku. I zato smo pobjednici.

U tim trenucima Čačiću je zadrhtao glas, a pobjegla je i suza. No, odgovor na pitanje nije stigao, ali je došlo nešto drugo.

- Ponudit ću mandat na raspolaganje Izvršnom odboru HNS-a. Ti su me ljudi izabrali pa neka i odluče trebam li i dalje ostati.

I konačno, je li ovo kraj jedne generacije igrača u Hrvatskoj reprezentaciji?

- Ma kakvi. Imamo igrače koji dolaze, a što sam najavio uoči susreta protiv Španjolske. Nije ovo kraj. - zaključio je suznih očiju Ante Čačić.

Dalibor KELER
SRNA OSTAJE?

Darijo Srna najavio je oproštaj od reprezentacije nakon Eura. Čačić tvrdi kako se to neće dogoditi.

- Ako ostanem izbornik Srna se neće oprostiti od reprezentacije. Odigrao je fantastičan turnir, a osim toga iznimno je važan za atmosferu - rekao je Čačić.

11

utakmica Ante Čačić vodio je na klupi Hrvatske i doživio je prvi poraz. Iako, ako se gleda samo 90 minuta, on i dalje nije izgubio susret

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike