Novosti
LJUBO JURČIĆ:

Europska unija je pozitivna, ali koncept vođenja nije dobar
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Vezani članci

OSTAJU ILI IZLAZE IZ EU?

Britanci donijeli povijesnu odluku

Premda se o mogućem efektu izlaska Velike Britanije iz EU-a na hrvatsko gospodarstvo mnogo govorilo proteklih dana, uglavnom sve najave govore o negativnim posljedicama na gospodarstva kako same Britanije, tako i EU-a.

Međutim, ekonomist Ljubo Jurčić drži da su te podignute tenzije zapravo umjetne i “napuhane” te on u izlasku Britanije iz EU-a vidi nekoliko dobrih posljedica.

- Bit će to dobro za Britaniju, premda špekulanti koji dobro žive od transakcija žele stvoriti paniku. Nema razloga da pada vrijednost funti i raste zlatu osim, ponavljam, špekulativnih, u kojima će netko izvući korist i dobro zaraditi na prodaji zlata. Loše je u ovom izlasku Britanije to što on predstavlja velik politički udar na Europsku uniju. Dobra je stvar u tome ipak to što bi sada vodeći ljudi EU-a trebali vidjeti je li dobar način na koji se Unija vodi. Tvrdim već deset godina da je cilj EU-a dobar i pozitivan, no da nije dobar način kako se vodi Unija i da ona neće dobro završiti. Koncept birokratizirane Unije, bez ideje, nije dobar. Možemo pogledati s jedne strane Veliku Britaniju koja nezadovoljna istupa iz Unije, a s druge strane imamo Grčku koja je kao dugogodišnja članica EU-a, pa čak i zemlja koja je članica eurozone - propala. Dakle, valja postaviti pitanje - što tu nije u redu? Velika Britanija je najdugovječnija suverena zemlja na svijetu. Britanci su izmislili parlament, političke stranke, obavještajne službe, međunarodnu politiku... Držim da Britanci imaju sposobnosti razvijati se te da nisu pogriješili izlaskom iz EU-a jer je Velikoj Britaniji Unija bila kočnica. Treba podsjetiti kako je EU područje s najnižim gospodarskim razvojem u svijetu - kaže Jurčić za Glas Slavonije.

Govoreći o utjecaju izlaska Britanije iz EU-a na Hrvatsku i njezino gospodarstvo, Jurčić ističe kako daleko najveći utjecaj na gospodarsku situaciju u našoj zemlji ima domaća politika.

- Velika Britanija ima funtu, Hrvatska ima kunu. O čemu mi to ovisimo? Dok drugi imaju kamatne stope od jedan ili dva posto, u Hrvatskoj su one četiri ili pet posto. Hrvatska je u problemu koji je posljedica njezine vlastite politike i zaduženost se može riješiti promjenom fiskalne i monetarne politike vlastitom valutom, po kamatnoj stopi od dva posto, bez inflacije i sa suficitom u proračunu. Ako ovaj potez Velike Britanije razvije ideje u hrvatskim glavama, bit će to pozitivno, ali ako nastavimo slijepo slijediti koncept EU-a koji ne funkcionira, neće biti dobro. EU tone u odnosu na SAD, Kinu, Indiju, Tursku... i treba se zapitati što nije u redu s konceptom EU-a. Mi u Hrvatskoj prihvaćamo taj koncept zdravo za gotovo i ništa ne pokušavamo sami učiniti. Trebamo pogledati i razmisliti je li dobro samo slijepo slijediti europski koncept ne gledajući vlastite mogućnosti i specifičnosti ili nešto naučiti od poteza Velike Britanije. Ponavljam, cilj je dobar i neupitan - ujedinjenje Europe, ali ovaj koncept vođenja EU-a nije ni blizu najboljem - zaključuje Jurčić.I.Mikulić

Britanski znanstvenici očajni

Za Glas Slavonije znanstveni savjetnik Instituta za javne financije, dr. sc. Predrag Bejaković kazao je kako u izlasku Britanije iz EU-a ne vidi nikakvih mogućih pozitivnih efekata na Hrvatsku. “Jedini pozitav efekt koji mogu vidjeti, uvjetno rečeno jest pouka i poruka Uniji da se mora debirokratizirati i biti više okrenuta građanima EU-a. Hrvatska je u toj priči doista s minimalnim značajem u svakom pogledu i držim da će se utjecaji Brexita na Hrvatsku minimalno reflektirati. Kakva će biti Hrvatska i njezino gospodarstvo najviše ovisi o samim građanima Hrvatske”, kaže Bejaković. Prenio je i svoja iskustva iz zajedničkog projekta na kojem sudjeluje s Britancima. Riječ je o profesorima na fakultetima koji su sada očajni jer su svjesni kako više neće imati novca iz EU-a za različite znanstvene projekte.