Regija
2. SAJAM VINA I KULENA

PP Orahovica i Perak imaju
šampionska vina, a Vladimir
Ćorić šampionski kulen
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Grad Orahovica, gradska Turistička zajednica i Odbor za kulturno-turističke manifestacije organizirali su dvodnevni, 2. Sajam vina i kulena. U konkurenciji proizvođača vina ocijenjena su 42 uzorka, a podijeljeno je 27 zlatnih medalja, 14 srebrnih te jedno priznanje. Šampioni sajma su za crvena vina Poljoprivredno poduzeće Orahovica s Frankovkom berba 2013., a za bijela vina Perak d.o.o. Kutjevo sa Sauvignonom berbe 2015.

- Itekako smo zadovoljni kušanim vinima. Sve su to uglavnom mlada vina, a iza nas je jedna jako lijepa godina. Ljudi su se jako potrudili i dali maksimum iz svojih vinograda i podruma. Mi enolozi uvijek želimo poticati mlade vinare, OPG-ove i uvijek smo im na raspolaganju svojim savjetima. Drago mi je da su nas tražili i da je to urodilo plodom jer su se mali vinari ravnopravno borili s poduzećima kao što je naše ili Feravino, Kutjevo d.o.o i drugi. PP Orahovica predstavio se s pet vina i uzeo sva zlata, a posebno sam ponosna na šampionsku titulu Frankovke. Također moram istaknuti među bijelima vinima Zeleni silvanac berbe 2015., koji za tjedan dana izlazi na tržište – rekla je predsjednica ocjenjivačkog povjerenstva i predstavnica šampiona PP Orahovice, enologinja Ivana Nemet.

Kulenari su dostavili 16 uzoraka, od čega je deset zlatnih te po tri srebrna i brončana. Šampion Kulenijade je Vladimir Ćorić iz Đakova, a vicešampion OPG Barić iz Narda.

- U Orahovici sam prvi put i presretan sam što sam šampion. Svinjogojstvom i stočarstvo bavim se više od 40 godina. Imam vlastiti uzgoj težih svinja, od 160 do 180 kilograma, a kulenarstvom se bavim nekih 25 godina. Pitali su me mnogi danas koja je tajna dobrog kulena - ja im kažem da tajne nema. Svi mi znamo recepturu, treba imati samo dobro, zrelo meso od svinje koja teži 160 - 180 kilograma, dobru papriku i dobrog majstora. Mi kulenari jako se dobro znamo i surađujemo. Evo npr. s gospodinom Barićem iz Narda sam u udruzi Đakovački kulin, on je definitivno na samom vrhu države po proizvodnji. Ja sam ga ovdje pobijedio pa valjda sam onda i sam blizu – kaže Vladimir Ćorić.

Nagrade sudionicima i najboljim vinarima i kulenarima uručili su gradonačelnik Josip Nemec i Milan Vanđura, direktor HKG Županijske komore Virovitica, kao predstavnik suorganizatora, uz Ivanu Nemet za vinare te Vladimira Plešu za kulenare.

Sajam vina i kulena održao se pod pokroviteljstvom Ministarstava turizma, poljoprivrede te regionalnog razvoja i fondova EU. Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike