Regija
1. VINSKI MARATON

Uz vino i pjesmu na +34 prehodali 10 km
Objavljeno 26. lipnja, 2016.

Športsko-rekreacijsko društvo Orahovica, uz suorganizaciju Zajednice športskih udruga grada i Udruge vinogradara, vinara i voćara, priredilo je 1. Orahovački vinski maraton. Maraton je krenuo s izletišta Orah, odnosno orahovačkog Jezera u prijepodnevnim satima, gdje je bio i cilj. Sedamnaest “maratonaca” obišlo je 11 točaka, odnosno postaja koje su priredili orahovački proizvođači vina. Krenulo se u Crkvarima na OPG-ovima Podboj, Belobradić, Rukavina i Jović, potom nastavljeno u Novoj Jošavi na OPG-u Gali, pa na tzv. Jezercu, gdje je kapljicu pripremilo Poljoprivredno poduzeće Orahovica, zatim na OPG-u Patkoš, pa Milobara i Matković. U završnici je na “staroj pruzi” prema Jezeru maratonce dočekala tvrtka Fructus sa svojim voćnim vinima i likerima, a 11. postaja bio je OPG Šimatić. Bilo je to punih osam i pol sati što hoda, što vožnje kočijom i traktorom na +34 stupnja Celzijeva i prijeđenih 9,2 kilometra.

- Što reći, nije bilo lako, ali cilj 1. Vinskog maratona je ispunjen jer je bilo iznimno zabavno i veselo. Pjevalo se cijelim putem, kod svakog domaćina smo naišli na sjajno gostoprimstvo i maraton će zasigurno postati tradicija. Na kraju smo nagradili one koji su nam iznimno pomogli: gradonačelnika Orahovice Josipa Nemeca, novinarku Snježanu Fridl, koja je isprva došla samo vidjeti kako će to izgledati, a na kraju ostala s nama do kraja, potom Romi Suk-Barić, tajnicu Udruge vinogradara, vinara i voćara, Ivana Grgurića, koji je vodio cijelu povorku, Matiju Špoljarića, koji je održavao red i mir na maratonu. Zahvalnicu je dobio i Zdravko Kadežabek iz Dolaca, koji je ustupio i vozio fijaker. Svi su sudionici puhali u dreger kako bismo odredili konačnog pobjednika. Najviše je napuhao Zoran Jovanović iz Duzluka - 1,80 promila, a nagradili smo također i Miroslava Bosanca, koji je napuhao najviše tijekom dana, i to 2,84. Ovo je prije svega bilo druženje i promocija orahovačkih vinara i njihovih proizvoda. Još jednom hvala svima – rekao je predsjednik Športskog-rekreacijskog društva Orahovica Mirko Miloloža.

Na cilju je “maratonce” dočekao orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

- Ovaj sadržaj zasigurno ima budućnost i siguran sam da će postati prepoznatljivost grada Orahovice. Ono što je najvažnije jest da je sve prošlo bez ikakvih problema. Moram pohvaliti organizatore te posebno naše vrijedne udruge i OPG-ove koji su se uključili jer bez njih sve ovo ne bi imalo smisla – kazao je Nemec. Vladimir Grgurić

Najčitanije iz rubrike