Regija
11. KONJARSKE VATRE

Graničarski običaj iz Vojne krajine
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

ŽUPANJA

U organizaciji Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera i Konjogojske udruge Stari graničar, u parku Muzeja, podno savskog nasipa, održana je 11. manifestacija “Kod konjarskih vatri”. Nakon svečanog mimohoda i postrojavanja hrvatskih povijesnih postrojbi, održana je prezentacija konjičkog sporta pola, sve pod budnim okom šokačke lady - Katarine Hepburn, supruge Fredyja Hepburna, jednoga od devet Engleza, direktora tvornice tanina u Županji, koja je bila omiljena i u engleskome visokom društvu. U sklopu manifestacije u Muzeju je otvorena i etnografsko-fotografska izložba Muzeji u loncu.

Brojni su posjetitelji ovogodišnjih Konjarskih vatri uživali u koncertu poznate kantautorice Lidije Bajuk. Najatraktivniji dio večeri bilo je podizanje uzbune i paljenje mašala uz rijeku Savu, čime je na vrlo osebujan način oživljen stari graničarski običaj. Palili su ih graničari u vrijeme Vojne krajine kada su osjećali nadolazeću opasnost od neprijatelja tj. Turaka. Straža je davala signale za uzbunu kada bi opazila kretanje vojnika na bosanskoj strani ili pripremanje čamaca za prijelaz. S dugačke motke, omotane slamom ili sijenom, širio se dim, vatra je svijetlila, pucketala i brzo gorjela.

Prvu vatru zapalio je gradonačelnik Županje Davor Miličević. Ustvrdio je da bi manifestacija “Kod konjarskih vatri” trebala postati dio turističke ponude grada i promovirati Županju kao poželjnu turističku destinaciju. Izrazio je uvjerenje da bi zasigurno bilo puno onih koji bi željeli vidjeti osebujan prikaz starih graničarskih običaja i biti dijelom vrlo sadržajne i originalne manifestacije. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike