Regija
48. LJETO VALPOVAČKO

Ponos Šokadije na ulicama zelenog grada
Objavljeno 26. lipnja, 2016.

Vezani članci

IZLOŽBA SILVIJE BUTKOVIĆ

O ljepoti tradicije kroz šokački šešir

11. KONJARSKE VATRE

Graničarski običaj iz Vojne krajine

VALPOVO

Valpovo i Valpovština 48. godinu zaredom drugu polovinu lipnja u cijelosti posvećuju svome folkloru, tradiciji, bogatom kulturnom nasljeđu i svemu onome što našu Šokadiju čini dičnom i ponosnom, a što je obuhvaćeno pod zajedničkim nazivom Ljeto valpovačko.

Najveća kulturna manifestacija amaterskog stvaralaštva Valpovštine i ove je godine u srcu zelenog grada okupila nekoliko stotina izvođača i desetke tisuća posjetitelja koji su uživali i raznovrsnom programu koji je počeo prije desetak dana svečanim otvorenjem, koje je uveličao Operni ansambl Umjetničke akademije u Osijeku izvedbom opere Gaetana Donizettija Ljubavni napitak.

Osim što su ove godine program Ljeta upotpunili i organiziranim gledanjem prijenosa utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na gradskom trgu, uz tradicionalne, bilo je tu i mnoštvo novih sadržaja, među kojima svakako treba izdvojiti Dane vina, turizma i cikloturizma u organizaciji Turistističke zajednice Osječko-baranjske županije, proslavu 20 godina Astronomskog društva Anonymus i 70 godina HZTK u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Valpovu.

Uz sve to, bilo je prilike i za uživanje u nizu različitih izložbi poput izložbe slika likovnih stvaratelja Valpovštine, izložbe tradicijskih pokrivala za glavu u vlasništvu Josipa Štefića te izložbe ručnih radova Mirjane Skokić, izložbe fotografija “S brda s dola” HPD-a Belišće kao i izložbe lovačkih trofeja Lovnog ureda Valpovo. I ove je godine održan grofovski lov, promoviran je 21. Valpovački godišnjak, održana Dječja smotra folklora i Kulenijada. Za odličan audiovizualni doživljaj pobrinuli su se i ove godine Pjevački zborovi, Puhački orkestar DVD-a Valpovo s mažoretkinjama, pjevači amateri na svojoj reviji, ali i brojni drugi sudionici zahvaljujući kojima je Ljeto dodatno dobilo na atraktivnosti.

Središnji dio manifestacije, koja će za dvije godine proslaviti 50. rođendan, i ove je godine bila nedjelja, kada je od jutarnjih sati ulice središta Valpova i prostor oko dvorca Prandau Normann ispunio Vašar Ljeta valpovačkog i eko-etno sajam, a u poslijepodnevnim satima održan je njezin najatraktivniji dio – folklorna priredba.

Lidija ANIČIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike