Regija
ZAMOLBE PREDANE U RANO PROLJEĆE

Na stotine Baranjaca čeka javne radove
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Vezani članci

POMOĆ NAJISTOČNIJOJ ŽUPANIJI

Dva grada i 15 općina dobili 2,87 mil. kuna

BELI MANASTIR

Kako je počelo, upitno je hoće li ove godine biti javnih radova koje financira država. Teško je, naime, očekivati da će tehnička vlada bilo što učiniti u svezi s tim, a kada se nakon rujanskih izbora formira nova vlada, moguće je da će za ovu godinu biti - prekasno. Tako će stotine Baranjaca ostati bez tri ili šest (ovisno o vrsti radova i skupinama) minimalnih mjesečnih osobnih dohodaka.

- Javnih radova koje financira država ima, ali se oni odnose samo na pomoć u kući. Na području Belog Manastira time se već godinama bave mirovna grupa Oaza i Gradsko društvo Crvenog križa, pa nismo htjeli kvariti njihove planove. Da smo se javili na poziv Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te bi dvije udruge možda ostale bez ove vrste aktivnosti - objašnjava Predrag Stojanović, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira. Napominje kako su zamolbe predane još u rano proljeće, a premda će uskoro srpanj, oko organiziranja javnih radova još se uvijek ništa nije napravilo. Misli da je osnovni razlog nedostatak novca u državnoj blagajni.

- Ne vidim drugog razloga zbog čega ove godine nema takve vrste javnih radova - kaže, podsjećajući kako je slično bilo prošle godine, kada su javni radovi krenuli tek nakon dolaska izbjeglica i trajali točno toliko koliko su izbjeglice boravile na području Hrvatske. U “normalnim” godinama, dodaje, u javnim je radovima sudjelovalo i po dvjestotinjak ljudi istovremeno, dok ih je tijekom godine kroz njih prošlo znatno više. Kaže kako potrebe za njima ima jer je poslova iznimno mnogo.

- Na primjer, površine koje nisu obuhvaćene režimima održavanja; ranije su ih održavali upravo sudionici javnih radova. Otkad javnih radova nema, događa se da dolazimo u sukob s građanima, koji nas pitaju zašto je u susjedstvu pokošena trava, a kod njih nije i slično. Oni grad gledaju kao jednu cjelinu, ne znajući da nije tako - kaže Stojanović, ističući kako sada pokušavaju na tim poslovima, posebice pred kućama starih i nemoćnih, angažirati udruge, ali se sve odvija na volonterskoj bazi, pa se događa da posao nije korektno odrađen.

Važno je istaknuti kako postoji osam paketa mjera koje je spremio Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali je problem u financiranju. Država, naime, financira samo 50 posto od ukupnog iznosa, a baranjske jedinice lokalne samouprave u većini slučajeva nemaju osigurana proračunska sredstva za zatvaranje cijelog iznosa. Država je prošle godine u stopostotnom iznosu financirala javne rade samo za pripadnike romske nacionalne manjine pa upravo oni nestrpljivo čekaju da se nešto pokrene.

- Za javne radove prijavljena je 81 osoba. Nije potrebno isticati koliko bi tim ljudima novac značio. Treba nabaviti drva za ogrjev, djecu pripremati za školu i slično - kaže Duško Kostić, predsjednik belomanastirskog Vijeća romske nacionalne manjine, napominjući kako se nada da će javni radovi, pa bar za Rome, ipak krenuti. Informacije koje je nedavno dobio, podvlači, optimistične su.

Ivica GETTO

bez novca

DRŽAVA FINANCIRA SAMO POMOĆ U KUĆI

Ni energetske obnove

Raspuštanje Sabora i pad Vlade, kaže dogradonačelnik Marko Bogatić, odražava se, naravno, i na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji su hvalili svi baranjski načelnici. Bogatić upozorava da je dovoljno pogledati na njihove stranice i shvatiti da, za sada, nema otvorenih nikakvih natječaja, što se do sada nikada nije dogodilo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike