Kultura
LIPANJSKA OPERNA NOĆ

Operne arije: Ponovno u
utorak u dvorištu Eurodoma
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Osječki ljubitelji opere, a već godinama i vinkovački, nestrpljivo očekuju lipanj, kada osječki HNK svake godine stavlja šlag na još jednu uspješnu sezonu. Tradicionalna, već sedamnaesta Lipanjska operna noć održat će se u, prošle godine otkrivenom, sjajnom i akustičnom dvorištu Eurodoma sutra (utorak, 28. lipnja) u 21 sat. Dan poslije (srijeda, 29. lipnja), također u 21 sat, jednak će program poslušati i Vinkovčani u pješačkoj zoni u središtu grada.

Ovaj je put soliste, zbor i orkestar pripremio maestro Filip Pavišić, ravnatelj Opere HNK-a Osijek, koji je nakon jedne od posljednjih proba pred nastup pozvao ljubitelje lijepe glazbe najavivši ponovno brojna iznenađenja.

Od lipnja 2000. godine operni sladokusci uvijek mogu čuti neke prelijepe arije uživo, koje se zbog raznih razloga rijetko izvode u kazalištu. Što je novo ovaj put?

Ovo je uvijek jedan lijepi revijalni koncert opernih arija. Uvijek pripremamo one malo vedrije iako i one tužnijeg karaktera mogu biti prekrasne. Dakle, to će biti jedan presjek onoga što smo radili tijekom sezone. To nije obvezan koncert, već se solisti javljaju s onim što im je najbolje, gdje se najbolje osjećaju i gdje mogu dati nešto više. No, prema programu vidi se da će večer biti bogata, nadam se i svima ugodna.

Ne izdvajajući nikoga posebno, možete li nam otkriti bar dio iznenađenja?

Prvi put u našoj Lipanjskoj opernoj noći Domagoj Dorotić sudjeluje kao član naše kuće. Prije četiri godine bio je gost. Jedina ovogodišnja gošća je slovenska mezzosopranistica Sabina Gruden. Ima prelijep glas, a osvojila je između ostalog i prvo mjesto ove godine na Međunarodnom pjevačkom natjecanju “Lav Mirski” u Osijeku. Ona će se predstaviti s tri broja - arijom Habanera iz opere Carmen, duetom cvijeća (Lakme) L. Delibesa i arijom Dalile iz 2. čina opera Samson i Dalila. Na kraju će biti Himna slobodi.

Gošće su vam i članice Vokalnog ansambla Brevis?

Njihova dirigentica Antoaneta Radočaj Jerković s radošću je prihvatila naš poziv. S njima surađujemo već na brojnim projektima, pa je ovo samo nastavak. Za Himnu slobodi i ariju iz Cavalerije Rusticane treba nam brojan i moćan zbor, koji mi nažalost nemamo, tako da će naš “pojačati” oko 40 djevojaka. Mislim da Himnu slobodi Osječani nisu nikada čuli uživo, a to je ona mnogima poznata posljednja točka s otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. No sasvim je druga stvar čuti ju uživo. Primjerice, u njoj sudjeluje čak sedam udaraljkaša, orgulje i cijeli orkestar. To će biti doista monumentalna točka.

U programu su i neke arije koje se dugo nisu čule ili se neće čuti u osječkom kazalištu?

Drago mi je da su tu arije iz opere Turandot. To je golema opera, dakako i skupa, jer treba predstaviti čitav kineski Zabranjeni grad, gdje živi princeza Turandot. Neke su arije uvrštene i na preporuku samih izvođača, u kojima se najviše mogu pokazati. Raritet je i trio iz 1. čina opere G. Verdija “Atila”. Iako prelijepa opera, rijetko se izvodi, pa se ni ta arije ne može čuti.

Ovo je ponovno humanitarni koncert?

Kao i svake godine pomoći ćemo obitelji čija su djeca nažalost bolesna. Ovaj put odlučili smo se za Enu Šarac. Uz kupnju ulaznice, obitelji Šarac i Eni gladatelji mogu pomoći uplatom novčanog priloga na račun HR8423400093111328910, Ena Šarac, 3111328910.

Darko KOVAČEVIĆ

dubrovačka

HIMNA SLOBODI ZA VRHUNAC

SOLISTI I VOKALNI ANSAMBL BREVIS

Na 17. Lipanjskoj opernoj noći sudjeluje zbor i orkestar HNK-a u Osijeku te Vokalni ansambl “Brevis” s dirigentom Filipom Pavišićem.Solisti u dvedesetak arija su Sabina Gruden, mezzosopran; Vesna Baljak, sopran; Ivana Medić, sopran, Jasna Komendanović, sopran; Sanja Toth, sopran; Domagoj Dorotić, tenor; Damir Fatović, tenor; Ladislav Vrgoč, tenor; Slobodan Cvetičanin, bariton; Berislav Puškarić, bas te Vladimir Tintor, dramski glumac koji će se pojaviti kao recitator u Himni slobodi.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike