Crna kronika
POMOR RIBE KOD PAULINA DVORA

Onečišćen dio rijeke Vuke i potrovano oko 150 kg ribe
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

ERNESTINOVO/PAULIN DVOR

U četvrtak prijepodne građani su otkrili onečišćenje kanala u blizini Paulina Dvora i pozvali pomoć.

Dežurni vodopravni inspektor i inspektorica Hrvatskih voda su, obilazeći kanal kod crpne stanice Paulin Dvor, uočili onečišćenje kanala koji vodi u Vuku i pomor oko 150 kilograma ribe.

- Uzeli su dva uzorka vode iz kanala kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do pomora ribe. Djelatnici Centra 112 Osijek preko Ministarstva poljoprivrede - inspekcijske službe angažirali su izlazak ribočuvara Zajednice športskih ribolovnih udruga Osijeka, koji je obišao teren. Ribočuvar je u suradnji s djelatnicima Općine Ernestinovo i s njihovim odobrenjem na zakonom prihvatljiv način zbrinuo uginulu ribu - doznajemo iz Županijskog centra 112 Osijek.

Matija Greif, načelnik Općine Ernestinovo, objasnio nam je kako je uginula riba zbrinuta.

- Prvo smo kontaktirali sa službom 112, a potom smo izvijestili županijsku ribilovnu organizaciju o pomoru ribe. Na području Općine imamo prostor gdje smo odložili ribu i zbrinuli je s pomoću vapna duboko ispod zemlje, tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema oko sigurnosti - kazao je načelnik Općine Ernestinovo.

Kako dodaje, razlog onečišćenja mogao bi biti dvojak, a sve je počelo od neodgovornog pojedinca čiji identitet za sada nije poznat.

U pravilu, dvije stvari mogu biti uzrok onečišćenja. Jedna od njih je da poljoprivrednici peru strojeve za prskanje gdje ne bi trebali, a druga da netko ispusti fekalije u nekom kanalu naivno misleći da to neće imati nikakve posljedice za rijeke kamo kanal vodi - kazao je Matija Greif.

Načelnik Općine Ernestinovo ističe da je sve na savjesti građana.

- Iako biste danas, kada kupite i najmanju količinu sredstva za prskanje, trebali biti educirani i znati što se smije, a što ne. Ostalo ostaje samo na savjesti svakoga od njih i tu ne možemo ništa. Moramo i dalje apelirati na savjest građana - pozvao je građane da razmišljaju o svojim postupcima Greif.

Sandra LACIĆ
USKORO KANALIZACIJA

Matija Greif, načelnik Općine Ernestinovo, nada se da bi još ove godine mogao nestati problem pražnjenja cisterni po kanalima.

- Nadamo se da će fekalije nestati jer bismo trebali već u ovoj godini početi raditi priključke za kanalizaciju, koja bi anulirala potrebu za pražnjenjem septičkih jama - kazao je Greif.

inspektori

UZETA SU DVA UZORKA VODE IZ KANALA

Najčitanije iz rubrike