Zdravlje
STRUČNJACI POZIVAJU NA OPREZ

Smanjite grickalice i ugljikohidrate
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

Forsiranje hrane siromašne mastima samo pogoršava problem prekomjerne tjelesne težine i katastrofalno je za zdravlje, tvrde dvije skupine za kampanju protiv pretilosti, no znanstvenici njihove zaključke uzimaju s oprezom.

“Ako jedete masno to ne znači da ćete se udebljati”, navode skupine Nacionalni forum protiv pretilosti (National Obesity Forum, NOF), te Suradnja u javnom zdravstvu (Public Health Collaborative, PHC).

Britanske smjernice za zdravu prehranu potiču ljude da jedu voće i povrće, mnogo ugljikohidrata u namirnicama kao što su kruh, riža, krumpir, tjestenina, da konzumiraju i meso, ribe, jaja i grahorice.

Potiču stanovništvo da konzumira obrano mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoća, a slatka pića i slanu, slatku i masnu hranu treba konzumirati u vrlo malim količinama.

U izvješću "Jedite masno, smanjite ugljikohidrate i izbjegavajte grickalice da biste izbjegli pretilost i dijabetes tipa 2" NOF/PHC poziva na "velik preokret" u smjernicama o zdravoj prehrani.

Preporuke o “nemasnoj hrani” i “niskom kolesterolu” imaju katastrofalne posljedice za zdravlje, piše u izvješću NOF/PHC-a.

Nutricionisti upozoravaju da su dvije skupine "selektivne pri izboru dokaza" te da su zaključci izvedeni naprečac.

"Izvješće ne nudi čvrste i cjelovite dokaze", kaže Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce te ističe da epidemija pretilosti u Velikoj Britaniji nije posljedica loših smjernica o zdravoj prehrani, nego zato što ljudi te smjernice ne slijede.

“Fokusiranje na pojedine namirnice kratkovidno je i zbunjuje ljude”, tvrdi Kanpton.

John Wass, posebni savjetnik za pretilost u Kraljevskom koledžu liječnika, smatra da se bit problema ne može svesti na pitanje jesti masno ili nemasno, i da su skupine preselektivne u izboru dokaza.

“Postoje čvrsti dokazi da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola i bolesti krvožilnog sustava”. Hina

Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike