Objavljeno 27. lipnja, 2016.
Forsiranje hrane siromašne mastima samo pogoršava problem prekomjerne tjelesne težine i katastrofalno je za zdravlje, tvrde dvije skupine za kampanju protiv pretilosti, no znanstvenici njihove zaključke uzimaju s oprezom.
“Ako jedete masno to ne znači da ćete se udebljati”, navode skupine Nacionalni forum protiv pretilosti (National Obesity Forum, NOF), te Suradnja u javnom zdravstvu (Public Health Collaborative, PHC).
Britanske smjernice za zdravu prehranu potiču ljude da jedu voće i povrće, mnogo ugljikohidrata u namirnicama kao što su kruh, riža, krumpir, tjestenina, da konzumiraju i meso, ribe, jaja i grahorice.
Potiču stanovništvo da konzumira obrano mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoća, a slatka pića i slanu, slatku i masnu hranu treba konzumirati u vrlo malim količinama.
U izvješću "Jedite masno, smanjite ugljikohidrate i izbjegavajte grickalice da biste izbjegli pretilost i dijabetes tipa 2" NOF/PHC poziva na "velik preokret" u smjernicama o zdravoj prehrani.
Preporuke o “nemasnoj hrani” i “niskom kolesterolu” imaju katastrofalne posljedice za zdravlje, piše u izvješću NOF/PHC-a.
Nutricionisti upozoravaju da su dvije skupine "selektivne pri izboru dokaza" te da su zaključci izvedeni naprečac.
"Izvješće ne nudi čvrste i cjelovite dokaze", kaže Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce te ističe da epidemija pretilosti u Velikoj Britaniji nije posljedica loših smjernica o zdravoj prehrani, nego zato što ljudi te smjernice ne slijede.
“Fokusiranje na pojedine namirnice kratkovidno je i zbunjuje ljude”, tvrdi Kanpton.
John Wass, posebni savjetnik za pretilost u Kraljevskom koledžu liječnika, smatra da se bit problema ne može svesti na pitanje jesti masno ili nemasno, i da su skupine preselektivne u izboru dokaza.
“Postoje čvrsti dokazi da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola i bolesti krvožilnog sustava”. Hina