Osijek
SVEČANOSTI DANA LASLOVA I DANA DRŽAVNOSTI

UDVDR-ovci obilježili Park hrvatskih branitelja kao mjesto posebnog pijeteta
Objavljeno 25. lipnja, 2016.

Laslovčani su se proteklog vikenda prigodnim programom obilježavanja Dana sela Laslova prisjetili preminulih sumještana i boraca i dana kada je u Laslovu, proj crti hrabre obrane , bilo najteže. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u petak poslijepodne u Parku hrvatskih branitelja Ladislav Ferenc je pozvao osječko-baranjskog župana dr. Vladimira Šišljagića, načelnika Općine Ernestinovo Matiju Greifa, zapovjednika obrane Laslova i donačelnika Općine Ernestinovo Ladislava Kočiša, te predsjednika Kluba Lasovo Udruge dragovoljaca i vetarana Domovinskog rata Stjepana Dežea da otkriju spomen ploče na prilazima spomen obilježju u Parku.

- UDVDR Klub Laslovo, povodom Dana Državnosti, Dana početka Domovinskog rata u Laslovu, Dana sela - svetog Ladislava u Parku hrvatskih branitelja uz nazoćnost župana Šišljagića, općoinkog načelnika općine Greifa, načelnika PP Z. Pakšeca, udruge Ružmarin te predstavnika drugih udruga. Odali su počast te su otkrivene natpisne ploče Park hrvatskih branitelja – mjesto posebnog pijeteta, te smo predstavili zastava UDVDR-a RH Klub Laslovo – kaže Ladislav Ferenc koji navodi kako su u otkrili u subotu Spomen obilježje na mjestu gdje su neprijatelji napali kontrolni punkt MUP-a 26. lipnja 1991.godine.

Ove aktivnosti dio su projekata koje je pokrenula Udruga, a podržao i načelnik Matija Greif i župan Vladimir Šišljagić stoga su im se okupljeni zahvalili na tome.

- Pvi je projekt ovaj s pločama s natpisima na hrvatskom i mađarskom s grbom Laslova u sredini koji potječe iz Domovinskog rata. Imali smo ideju da park ogradimo i dodatno detaljno uredimo ali trenutno nismo uspjeli zbog financija. Drugi projekt koji smo realizirali je spomenik na ulazu Laslovo gdje je 26. lipnja počeo Domovinski rat u Laslovu napad na pričuvni sastav policije. Sljedeći projekt koji je već gotov, a kojeg ćemo kasnije otvoriti, 24. studenog je obilježavanje mjesta u sokaku kod igrališta, na lokaciji gdje se vršio proboj iz četverodnevnog okruženja. Imali smo još ideja, nismo s njihovom realizacijom za sada uspjeli, ali smo s ovima realiziranima zadovoljni. Zahvaljujem se i Općini Ernestinovo i Osječko-baranjskoj županiji koji su prepoznali naš rad i dali na podršku i potporu – kazao je Ladislav Ferenc.

I župan i ernestinovački načelnik poručili su kako će i dalje davati potporu projektima članovima laslovačke udruge koji njeguju uspomene na najteže dane i svoje poginule sumještane koji su to zaslužili. Darko Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike