Regija
IVANJSKI KRIJESOVI NA SOPJANSKI NAČIN

Sopjansko lilanje je jedinstveno u Hrvatskoj
Objavljeno 24. lipnja, 2016.
Prema starom vjerovanju, lilanjem se čuvaju ljudi, životinje i polja

SOPJE – Svake godine večer uoči spomendana rođenja Ivana Krstitelja u Sopju se posebnim programom Ivanjskih krijesova obilježava ljetni solsticij ili suncostaj, vrijeme najduljeg dana i najkraće noći u godini. To je višestoljetni običaj koji se u Sopju održao na jedinstveni način. Suvremena tehnologija donosi mnoge promjene u životu ljudi, ali nošnja, pjesma i običaju opstali su, a Ivanje je Sopjanima posebno na srcu. To je nastavak duge tradicije koja počiva na drevnom vjerovanju da se tim običajem može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. Nekad su to bili narodni običaji, a već 19 godina Sopjansko lilanje je organizirana manifestacija. I dok se u mnogim krajevima Ivanje prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to preskakanje vatre i lilanje.
Za tu svečanost Sopjani pripremaju lilaljke, rašljaste štapove u kojima je pričvršćen snopić slame. Mnogi mještani svih uzrasta sudjeluju u lilanju tako da zapale slamu i vrte štap s gorućom slamom oko sebe u visini glave, što stvara posebni ugođaj u mraku. Najbolje lilaju pojedinci koji najdulje i najbrže vrte gorući štap. Ove godine u sopjanskom lilanju sudjelovala su 22 lilaša podijeljena u tri uzrasne kategorije. Najmlađi su školarci – poletarci, posebni način lilanja ima mladež, a najodvažniji su veterani.

– O starini običaja govori činjenica da u obitelji  lilaju tri generacije – djedovi, očevi i unuci. Prema starom vjerovanju, lilanjem se čuvaju ljudi, životinje i polja, a posebno se u vrijeme žetve tjeraju sve nedaće od usjeva, poput opasnosti da se zapali žito. Osim toga, običajem lilanja mladići su se pred djevojkama nadmetali koji će od njih najljepše i najbolje napraviti lilu i početi se udvarati djevojci. Izgorjela lila sljedećeg se dana stavlja u posađeni kupus u vrtovima kao zaštita od bolesti i štetočina. Lilanje je revijalne naravi, nema natjecanja, a mi smo time animirali djecu i mlade da se ističu na jedan sasvim poseban način. Zanimljivo je kako se time i mala djeca privikavaju da se ne boje vatre, ali i da postaju svjesni opasnosti od nje. To je naš običaj i naš način života, rekao nam je Jozo Šantak, glavni organizator događaja

U široj okolici nema više lilanja kakvo se održava i prenosi iz generacije u generaciju u Sopju, a taj se običaj zadržao u nekim dijelovima Bosne i zapadne Srbije, ali na sasvim drugačiji način.    
Uz sopjansko lilanje priređuje se kulturni, zabavni i gurmanski program, koji okuplja gotovo sve mještane. Ove godine manifestacija je posvećena sopjanskom pučkom pjesniku Ivanu Benaku, koji je preminuo prošle godine, pa su Iva Mikić i Kornelija Grgić recitirale njegove pjesme posvećene Ivanju i sopjanskom lilanju. Za glazbeni dio programa zaduženi su bili Antun Mikić Buco i Oaza band, a manifestaciju su organizirali Udruga sportske rekreacije Sport za sve Podravac Sopje i KUD Podravac Sopje.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana