Osijek
VLADISLAVČANI OBILJEŽILI CRKVENI GOD

Blagoslovili novi kip sv. Ivana Krstitelja ispred Općine
Objavljeno 24. lipnja, 2016.

Vladislavčani su jučer svečano obilježili crkveni god rođenja svetog Ivana Krstitelja. U nazočnosti mještana najprije su odali počast poginulim braniteljima i civilima s područja općine. Ispred spomen obilježja uz zgradu općinske uprave vijence su položili i svijeće zapalili općinski načelnik Marjan Tomas i predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Morović, predstavnici branitelja,  predstavnici Policijske postaje Čepin, dobrovoljni vatrogasci, pripadnici Udruge veterana vojne policije Osječko-baranjske županije, predstavnici udruga, vijećnici i građani.

Ista izaslanstva položila su vijence i na vladislavačkom groblju kod centralnog križa i spomen ploče poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Crkveni god bila je prigoda da se održi i svečanost blagoslova kipa svetog Ivana Krstitelja ispred novouređene općinske zgrade odakle će uprizoreni svetac paziti na svoje župljane. U crkvi svetog Ivana Krstitelja služena je i sveta misa.

Načelnik Marjan Tomas kaže kako Vladislavčani tradicionalno zajedno obilježavaju dva dana – Dan državnosti i crkveni god.

- Ovaj je dan za nas poseban, sjetimo se naših sumještana, zapalimo svijeće i obiđemo počivališta poginulih i preminulih. Ono što nas uvijek smeta i što smatramo da je neprikladno upravo za vrijeme obilježavanja ovih dana je pojavljivanje turbo folk i narodnjačke glazbe u lokalima koji preko noći postanu narodnjački klubovi, kao da u Hrvatskoj nema naše domaće hrvatske zabavne glazbe. Nama je posebno drago što smo uljepšali središte mjesta i s novim drvenim kipom svetog Ivana Krstitelja kojeg su napravili ernestinovački umjetnici pa je ovo bila prigoda da ga ove godine  i posvetimo. Nakon toga svi skupa smo u crkvi poslušali riječi našeg župnika Petra Ćorluke na prijepodnevnoj misi – kaže Marjan Tomas. D. Pejić

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike