Novosti
OVLASTI TEHNIČKE VLADE

Raspisali natječaje o kojima će odlučivati buduća vlast?!
Objavljeno 23. lipnja, 2016.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je u četvrtak kako je odluka o imenovanjima privremenih uprava javnih poduzeća iz resora tog ministarstva donesena u najboljem interesu države te kako će o natječaju i kandidatima koji se jave na natječaj za uprave tih tvrtki odlučivati sljedeća vlada.

U priopćenju iz kabineta ministra Olega Butkovića navodi se i da su imenovanja privremenih članova uprava i nadzornih odbora do odabira novog menadžmenta javnih poduzeća obavljena “isključivo radi kontinuiranog i nesmetanog rada trgovačkih društava od strateškog interesa za RH”. Ministarstvo je krajem svibnja opozvalo članove uprava i nadzornih odbora u nekoliko tvrtki iz nadležnosti tog resora, uz obrazloženje kako je riječ o čelnicima kojima je istekao ili istječe mandat, te su imenovani novi čelnici s mandatom do imenovanja novih na temelju javnog natječaja. Tada su imenovani novi čelnici u upravama HAC-a, HAC ONC-a, Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture. “Odluka o imenovanjima privremenih uprava javnih poduzeća iz resora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture donesena je u najboljem interesu RH, koja je ujedno i vlasnik javnih poduzeća”, stoji u odgovoru Ministarstva na medijske špekulacije jesu li ta imenovanja i objavljeni natječaji za izbor novih članova uprava u skladu sa zakonom, odnosno može li ih donijeti tehnički ministar.

Natječaji 17. lipnja

Naime, natječaji za imenovanje predsjednika i po dva člana uprave u tri javna poduzeća - HŽ Infrastrukturi, Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama, raspisani su dan nakon pada Vlade - 17. lipnja. Raspisao ih je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). “Napominjemo da će se svi natječajni postupci odvijati predviđenom dinamikom te će sljedeća izabrana vlada odlučiti da li se rezultati javnih natječaja, koji su upravo u tijeku, prihvaćaju ili će se odlučiti o ponavljanju natječaja”, zaključuju iz Ministarstva.

No saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin za naš list podsjeća kako je odmah nakon donošenja odluke ministra Olega Butkovića o imenovanju članova uprava spomenutih četiriju društava upozorio da je takva odluka protuzakonita i da može izazvati ozbiljne posljedice.

- Uprave u tim poduzećima imenovane su apsolutno nezakonito s terminom vršitelja dužnosti, koji je nepoznat u Zakonu o trgovačkim društvima. Nema vršitelja dužnosti, postoji samo član uprave sa svojim ovlastima - kaže Grbin, izražavajući nadu da će se Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pozabaviti tom ministrovom odlukom.

Grbin je prokomentirao i zahtjev DUUDI-ja da se na glavnoj skupštini Podravke, sazvanoj za 22. srpnja, imenuju četiri nova člana Nadzornog odbora, koja bi zamijenila četiri dosadašnja, za koje se prvotno predlagalo produženje mandata. Izmjene su zatražili Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Republika Hrvatska, zastupani po zakonskome zastupniku DUUDI-ju, koji zajedno imaju 19,69-postotni udjel u Podravci. U DUUDI-jevu zahtjevu od Uprave se traži da se prije najavljena točka dnevnoga reda, prema kojoj bi se u NO ponovno izabrali Milan Stojanović i Ivana Matovina, kojima mandat istječe početkom srpnja, zamijeni točkom kojom bi se samo utvrdilo kako im je mandat istekao te im stoga istječe članstvo u NO. DUUDI traži i da se u dnevni red uvrsti točka prema kojoj se opozivaju i članovi kojima mandat još nije istekao - Mato Crkvenac i Ivo Družić. Iz DUUDI-ja predlažu imenovanje Davora Vašičeka, Ive Grabovca, Ante Baje i Mirka Volarevića.

Samo redoviti poslovi

Grbin kaže kako taj postupak nije u skladu sa zakonom. Objašnjava kako dva zakona reguliraju tu tematiku - Zakon o upravljanju državnom imovinom i Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

- Ta dva zakona regulirala su to da je vlada ta koja daje poticaj za imenovanja. Imamo i zakon koji regulira to da bi vlada morala imati svoje povjerenstvo za strateška trgovačka društva, koje ne funkcionira. Sada imamo Zakon o Vladi koji kaže kako ona može obavljati samo tehničke poslove, kao i Zakon o primopredaji vlasti, koji govori o tome da vlada koja ima veće ovlasti od sadašnje tehničke vlade ne smije obavljati imenovanja. Dakle, ova tehnička vlada, s još manjim ovlastima od, primjerice, prošle Milanovićeve vlade u vrijeme od raspisivanja izbora do imenovanja nove, Oreškovićeve vlade, ne smije obavljati ni razrješenja ni imenovanja - ističe Grbin, podsjećajući kako tehnička vlada smije obavljati samo redovite poslove iz područja uprave.

- Dakle, spriječiti da krov prokišnjava, ali ne i graditi novi - naglašava Grbin.

Iz Vlade su nam objasnili kako Podravka nije na listi strateških društava te nema prepreke da država kao jedan od dioničara, i to manjinskih, Skupštini Podravke podnese bilo koji prijedlog. Svoje prijedloge može, kažu, predložiti svaki dioničar, pa tako i država. Da je Podravka strateška tvrtka, onda tehnička vlada ne bi mogla podnositi svoje prijedloge za članove Nadzornog odbora.

Igor MIKULIĆ/H
OSTAJE MILANOVIĆEV KADAR

Bivša vladajuća većina, valja podsjetiti, nije stigla ili uspjela smijeniti uprave mnogih tvrtki koje praktično i dalje vodi i još uvijek će ih voditi kadar koji je imenovala Milanovićeva vlada. Primjerice, na području Osijeka to je više poduzeća HEP-a (HEP Plin, HEP Prijenos, HEP Toplana, HEP Termoelektrana...). Na čelu, recimo, osječkog Regionalnog ureda HZZO-a i dalje je Hrvoje Ostrički, a Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područne službe u Osijeku kao v.d. predstojnika Boris Piližota. Voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek i dalje je Boris Ljubojević, a Hrvatskih voda VGO Osijek - Alen Prnjat.

Peđa Grbin

saborski zastupnik SDP-a

Sjednica Vlade je protuzakonita

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ocijenio je na konferenciji za novinare sjednicu Vlade održanu u četvrtak protuzakonitom, jer suprotno odredbama Zakona o Vladi, koji jasno propisuje da Vlada u ostavci smije obavljati samo tehničke poslove, Vlada u proceduru šalje deset prijedloga zakona. “Svima je jasno da ova vlada, koja ne samo što je u ostavci nego je i smijenjena izglasavanjem nepovjerenja u Hrvatskom saboru, nema apsolutno nikakvog dodira s realnošću. Umjesto da, kako je propisano zakonom, obavlja samo tehničke i neodgodive poslove, Vlada se pravi kao da se ništa nije dogodilo”, kazao je Grbin. H