Novosti
OSTAJU ILI IZLAZE IZ EU?

Britanci donijeli povijesnu odluku
Objavljeno 24. lipnja, 2016.

Britanci su u četvrtak odlučili o budućnosti svoje zemlje odgovarajući na referendumsko pitanje: “Bi li Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Europske unije ili napustiti Europsku uniju?”

Oko 41 tisuće birališta diljem zemlje otvoreno je od 7 do 22 sata prema mjesnom vremenu, a pravo glasa ima oko 45 milijuna ljudi.

Službene rezultate središnje izborno povjerenstvo objavljuje u petak ujutro.

Tijekom četvrtka britanski se mediji nisu usuđivali objavljivati predviđanja jer se očekuje vrlo tijesan rezultat u bilo kojem slučaju. U srijedu, dan uoči referenduma, dvije online ankete davale su laganu prednost pristašama izlaska iz EU i pokazale da je još velik broj neodlučnih, a mogućnost “brexita” zabrinjava Bruxelles, gospodarske krugove i gotovo sve čelnike svjetskih zemalja.

Kako navodi Opinium, koji je ispitao 3011 Britanaca, 45 posto je za izlazak, 44 posto za ostanak u EU, ali je 9 posto još neodlučno a 2 posto ne želi se očitovati. TNS, koji je ispitao 2320 ljudi, navodi da je 43 posto za izlazak, 41 posto za ostanak i 16 posto neodlučnih.

Pred povijesno je važnom odlukom 46,5 milijuna britanskih birača. U slučaju izlaska EU, koja zabrinuto prati porast euroskepticizma, izgubit će jednu od namoćnijih članica, peto po veličini svjetsko gospodarstvo i stalnu članicu UN-ova Vijeća sigurnosti.

Procjenjuje se da je kiša koja je u četvrtak padala diljem Velike Britanije smanjila izlaznost, za koju se prije referenduma procjenjivlo da će biti između 60 i čak 80 posto.

Šef UKIP-a i glavni zagovornik izlaska Britanije iz EU Nigel Farage rekao je da će mekušci koji podržavaju ostanak radije ostati na toplome nego ići glasati po takvom vremenu.

I britanski su mediji bili podijeljeni oko zagovaranja izlaska ili ostanka u EU. Reuters u svojoj analizi navodi kako bi “europska povijest mogla krenuti unatrag”, a tabloidi su se uglavnom svrstali u tabor onih koji zagovaraju izlazak iz EU.

Glavne međunarodne ustanove već tjednima upozoravaju na ozbiljne gospodarske posljedice, a Engleska banka čak je spomenula mogućnost recesije u zemlji. Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je u srijedu da bi odluka o izlasku utjecala na američko gospodarstvo.

U srijedu je gotovo 1300 čelnika tvrtka - među kojima je polovina uvrštena na londonsku burzu - pozvalo na ostanak u zajednici 28 zemalja.

Sličan poziv uputile su i poznate osobe iz svijeta športa, filma i glazbe, poput Davida Beckhama, Daniela Craiga i skupine U2, koji su poželjeli da pobijedi tabor “Remain”, pristaše ostanka u EU.

Kraljica se drži po strani

Britanska kraljica Elizabeta II., koju dužnost obvezuje na suzdržanost, nije htjela ništa komentirati usprkos navaljivanju euroskeptičnog tiska na čelu s Daily Telegraphom i tabloidima Sun i Daily Mail. Kraljica se odlučila držati po strani.

O Brexitu odlučuje 45 milijuna ljudi s pravom glasa u Velikoj Britaniji

Najčitanije iz rubrike