Novosti
BORZAN I EU REGULATIVE

Novi propisi za veću zaštitu pacijenata
Objavljeno 24. lipnja, 2016.

Europska unija donosi nove zakone kojima će se postrožiti proizvodnja i prodaja medicinskih uređaja. Zastupnica u Europskom parlamentu, dr. Biljana Borzan, inače članica Kluba socijalista i demokrata je kao dio parlamentarnog tima u pregovorima s Europskim komisijom i Vijećem posljednjih godinu dana radila na usuglašavanju nacrta novih EU zakona.

- Ponosna sam što sam kao izvjestiteljica eurosocijalista pridonijela izradi novih regulativa. One pokrivaju čitav spektar uređaja od flastera, testova na trudnoću i optičkih leća do složenih poput rendgena, pacemakera, biopsija i testova na HIV. Nakon stupanja na snagu novih pravila oni će biti sigurniji za pacijente i liječnike - izvijestila je Borzan.

Komisija je prvi prijedlog zakona objavila još 2012. Završni pregovori počeli su u listopadu 2015., a prošloga tjedna je Odbor za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane EP-a jednoglasno potvrdio nacrte zakona. Sljedeći korak je glasovanje na plenarnoj sjednici i nove regulative bi trebale stupiti na snagu krajem 2016. godine.

Skandali iz 2011. s PIP implantatima za grudi punjenim štetnim industrijskim silikonom te otrovnim umjetnim kukovima bili su jedan od razloga zašto je EK pokrenuo reviziju dviju regulativa. U SAD-u svaki medicinski uređaj mora biti testiran od središnje vladine agencije prije puštanja na tržište. U EU je sustav decentraliziran i osamdesetak privatnih certifikatorskih tvrtki testira proizvode i daje im uporabnu i prodajnu dozvolu. Prednost EU sustava je brzina kojom potencijalno spasonosni uređaji dolazi na tržište. Riječ je o mjesecima, dok je u SAD-u riječ o godinama.

No, brzina nije uvijek vrlina, jer se događaju propusti. Nove regulative zadržavaju decentralizirani sustav, ali postrožuju procedure testiranja i certifikatorima uvode obvezu zapošljavanja stručnjaka za uređaje koje testiraju.

Certifkatori i proizvođači morat će pratiti proizvod na tržištu i nakon što daju dozvolu, jer je PIP ispočetka koristio medicinski silikon u svojim implantatima da bi nakon nekog vremena prešao na jeftiniji industrijski.

- Nove regulative obvezuju proizvođače medicinskih uređaja da u slučaju incidenata imaju financijske resurse za odštetu pacijenata. Nadalje, oštećenicima i njihovim predstavnicima proizvođači će morati omogućiti pristup informacijama i dokumentaciji vezanoj uz njihov slučaj. To su bili moji prioriteti u pregovorima - kazala je hrvatska eurozastupnica.

U slučaju kada je proizvođač izvan EU-a, npr. u Kini, unutar Unije mora imenovati ovlaštenog zastupnika. Te pravne osobe po novom postaju pravno i kazneno odgovorne za štetu koju nanesu uređaji tvrtke koje zastupaju. Cilj je da EU tvrtke dobro provjere vjerodajnice proizvođača i kvalitetu uređaja prije nego pristanu biti ovlašteni zastupnici.

Sektor zapošljava 500 tisuća ljudi

“Medicinski uređaji nas ne zanimaju dok nam ne trebaju, ali kad nam trebaju, postaju najvažnija stvar na svijetu. Glavni cilj koji želimo postići s novim propisima je bolja zaštita pacijenata uz poticanje inovacija u industriji. Europa ima najbolje liječnike na svijetu, ali oni i pacijenti moraju znati da raspolažu opremom koja je kvalitetna i sigurna”, kazala je Borzan. EU zauzima vodeće mjesto u svijetu u inovacijama i proizvodnji medicinske opreme. Taj sektor zapošljava oko pola milijuna ljudi i sa sto milijardi eura godišnje pridonosi europskom BDP-u. U Hrvatskoj djeluje pedesetak proizvođača medicinske opreme.

Možda ste propustili...