Osijek
RAZNOLIKA PONUDA NA TRŽNICI

Cijene voća padaju, klip kukuruza tri kune
Objavljeno 24. lipnja, 2016.

I opet su se ekološki proizvođači udružili s prodavačima na osječkoj tržnici i zajednički ponudili razne vrste voća i povrća. I ne samo to, već se zbog prodaje majica i dresova u bojama hrvatske reprezentacije gotovo na svakom uglu tržnica obojila u "kockasto". Ipak, ono što je i ovaj put uglavnom privuklo kupce razne su vrste sezonskog voća i povrća, a ono što je obradovalo kupce njihova je sve niža cijena.

- Breskve su bile mnogo skuplje, a sad se već i može kupiti osam kuna za kilogram. Moja djeca ih obožavaju, a osim toga, mislim da ću napraviti i kakav kolač sa šlagom i kremom od pudinga - ispričala je sugrađanka iz Gornjeg grada.

I ne samo breskve, i cijena nekih vrsta ostalog voća nešto je niža nego prije nekoliko dana. Tako kilogram dinje stoji četiri, a lubenice šest kuna. U ponudi je i nekoliko vrsta krušaka, one standardne veličine stoje 10, a pola kilograma onih manje vrste, tzv. petrovače, stoje tri kune za pola kilograma. Pakovanje od 250 dag malina stoji osam kuna, dok za kilogram marelica treba izdvojiti 15 kuna.

A na stolove gornjogradske tržnice stigli su i prvi kukuruzi, no cijena im je, slažu se kupci, još uvijek previsoka. Jedan klip stoji tri kune, a pakovanje od četiri komada stoji deset. Inače, cijena povrća uglavnom je ista kao i ranije, a vrlo su tražene mahune, gdje za kilogram treba izdvojiti deset kuna. Na nekoliko mjesta može se naći i mladi luk tzv. srebrenac i za vezicu treba platiti tri kune. Još uvijek su, kažu kupci, vrlo tražene rajčice čija je cijena u rasponu od šest do deset kuna.

Marija MIHELIĆ
UDRUGA “ZVONO” - DEBITANT NA ZELENOM ČETVRTKU

Prvi put na Zelenom četvrtku predstavila se Udruga "Zvono" s proizvodima iz svog poljoprivrednoga gospodarstva.

- Nedavno smo dobili ekološku markicu i sad ćemo nastaviti dolaziti na ovu manifestaciju. Uzgajamo začinsko i ljekovito bilje i povrće. Od ljekovitog bilja imamo kadulju, matičnjak i lavandu, a uzgojili smo i raštiku, blitvu, tikvice, grašak, rajčicu, ciklu i mali bijeli grah - pojasnila je Anić.

Najčitanije iz rubrike