Osijek
DAN HRVATSKIH BRANITELJA

106. brigada obilježava 25 godina osnutka
Objavljeno 24. lipnja, 2016.

Osječki branitelji svečano će početkom sljedećeg tjedna obilježiti Dan hrvatskih branitelja i 25. godišnjicu osnutka osječke 106. brigade ZNG RH, koja je osnovana 28. lipnja 1991. godine.

Višednevni program predstavili su jučer u gradskoj upravi Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge pri Uredu gradonačelnika Osijeka, i članovi Organizacijskog odbora Željko Rađanović (HČZ), Zdenko Kraljik (UDVDR), Damir Buljević (HDLSKL), Željko Biočić (UHDDR) i Franjo Wetak (novoosnovana Udruga 106. b. ZNGRH). Tako će se 27. lipnja u 11 sati održati u HNK-u Osijek svečana akademija uz kulturno-umjetnički program i multimedijalnu prezentaciju ratnog puta 106. brigade. U 13.45 sati umjetnički je performans “Crveni fićo” na raskrižju Trpimirove i Vukovarske ulice, gdje će se okupiti i polumaratonci od Ćelija do Osijeka.

U foajeu HNK, u 19 sati, bit će održan književno-glazbeni program “Sjećanje” - promocija knjige Brojim do sto (in memoriam Ivanu Vekiću), urednika Damira Buljevića u kojoj se nalazi životni put od odvjetničkih do ministarskih dana i dana u slobodnoj Hrvatskoj do 2014., a u 21 sat počinje tamburaški koncert na Trgu Ante Starčevića.

Drugog dana obilježavanja, 28. lipnja, u 9 sati je polaganje vijenaca na Trgu slobode, a u 10 sati misa u konkatedrali. Okupljanje pripadnika radi postrojavanja pripadnika 106. brigade je u 10.30 sati, na Trgu A. Starčevića, a u 11.45 prijavak zapovjednika, prigodni govori uz dodjelu zahvalnica i odličja.

Ka Pampasu svečani mimohod od središta kreće Strossmayerovom u 12.12 sati. Dolazak na Pampas očekuje se do 14 sati, kada će tamo biti otkrivena spomen-ploča 106. brigadi. Građani će moći razgledati i taktičko-tehnički zbor HV-a i MUP-a, pogledati ponudu 40-ak braniteljskih zadruga te se okrijepiti vojničkim grahom koji se kuha za dvije tisuće gostiju. Organizatori i Vrkić pozvali su građane i branitelje da se okupe i druže s pripadnicima brigade koja je bila na osječkoj i drugim bojišnicama dok je kroz brigadu prošlo više od 10.000 branitelja (174 ih je poginulo i 850 ranjeno).

- Obilježavanje ovakvih dana ne bi smjelo biti rutina, nego svakodnevna zahvalnost onima koji su ginuli i branili. Nema sumnje u one koji su stvarali državu, može se sumnjati u one koji vode državu i ugrožavaju cijelu Hrvatsku, jer država nije onakva kakvom su je u ono vrijeme sanjali branitelji, ljudi koji su vrijedni, časni i dobri”, kazao je gradonačelnik Ivan Vrkić, dodajući da, kao pripadnik braniteljske populacije i gradonačelnik daje podršku braniteljima koji ovakve spomendane obilježavaju sve ove godine.

Darko PEJIĆ

Svečanost se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike