Regija
UDRUGA ŽENA CER

Čuvarice kulturne baštine
Objavljeno 23. lipnja, 2016.

U općini Crnac sve je više udruga koje pokrivaju gotovo sva područja života. Sve udruge u toj maloj općini iznimno su aktivne, no svojim radom ipak odskače Udruga žena CER, čiji je glavni cilj očuvanje kulturne baštine svoga kraja, ali i cijele Slavonije.

- S tom je svrhom udruga i osnovana 2013. godine, a okuplja tridesetak vrijednih članica. Želimo svojim radom pokazati kako se nekad živjelo u staroj Slavoniji, a posebno na području naše općine. Bavimo se izradom rukotvorina svih vrsta, ali i prikupljanjem starih rukotvorina, predmeta naših baka i majki koji su nekada bili neizostavni dio svakog domaćinstva. Također, ustrajemo u usavršavanju različitih tehnika pri izradi ručnih radova. Uvijek smo na raspolaganju Općini, uključujemo se u sve manifestacije, kao što su tradicionalne Crnačke maškare, Dan općine i sva druga događanja. Nije danas lako okupiti ljude u jednoj udruzi, no u našoj je spoj mladosti i iskustva, što je najvažnije jer starije članice na mlađe prenose tradiciju, ali i ljubav prema starinama, čime čuvamo povijest našeg kraja. Drugi je dio naše djelatnosti očuvanje starih pjesama i plesova kroz organizaciju smotre folklore, a potičemo i osnivanje kulturno-umjetničkog društva, što je vrlo blizu– kaže predsjednica udruge Nicole Velić.

Udruga CER je, osim u općini, aktivna i izvan nje.

- Ostvarujemo niz suradnji, kao prvo s nama bliskom udrugom Rukotvorine Zdenci i s drugim udrugama u Virovitičko-podravskoj županiji, a evo, unatrag dvije godine na našoj izložbi za Dan općine sudjeluju naše prijateljice iz Osijeka i Požege. Mi u ovakvim tipovima izložbi i manifestacija sudjelujemo uglavnom po cijeloj našoj županiji i regiji i mogu reći da uistinu uživamo u ovome što radimo – zaključila je Velić. V. Grgurić

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike